Μια αισιόδοξη έρευνα του The Grey Muzzle Organization, του οργανισμού που βοηθάει ηλικιωμένα ζωάκια να βρουν σπίτι, είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τα γέρικα ζώα.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)
Σύμφωνα με την έρευνα όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νέοι, δέχονται να υιοθετήσουν ηλικιωμένα ζώα. Και μπορεί να φαίνεται ότι είναι δύσκολο, όμως μια τέτοια υιοθεσία έχει πολλά καλά. Ένα μεγάλο ζώο σε ηλικία “δένει” πιο εύκολα με το lifestyle ενός ανθρώπου γιατί δεν χρειάζεται να το εκπαιδεύσεις καθώς ήδη γνωρίζει πολλά πράγματα, σε αντίθεση με ένα μικρό ζώο. Με άλλα λόγια εγκλιματίζεται πιο εύκολα στο νέο του περιβάλλον.
Η υπεύθυνη του The Grey Muzzle Organization, Lisa Lunghofer, δίνει καθημερινό αγώνα για να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι για ένα μεγάλο ζώο: “Δεν υπάρχει πιο ευγνώμον ζώο από ένα ηλικιωμένο. Καθημερινά θα σου δείχνει την αγάπη και την αφοσίωσή του. Και ευτυχώς όλο και περισσότερα μεγάλα σε ηλικία ζώα έχουν πια μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Να ζήσουν ήσυχα και να πεθάνουν σε ένα σπίτι. Έχει αρχίσει να γίνεται μια αλλαγή. Τη χρονιά που μας πέρασε υιοθετήθηκαν 18 χιλιάδες σκυλιά, εκ των οποίων τα 3.900 ήταν γέρικα”.
Η συγκεκριμένη έρευνα πάει και ένα βήμα πιο πέρα, μελετώντας και αυτούς που δεν θέλουν ένα γέρικο ζώο. Αυτοί που δεν θέλουν να υιοθετήσουν ένα ζώο μεγάλο σε ηλικία χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να το έχουν λίγο καιρό και να πεθάνει. Όμως πρέπει να ξέρουν ότι πολλά ζώα έχουν ζήσει περισσότερο από όσο εκείνοι πίστευαν.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει εκείνους που σκέφτονται το οικονομικό καθώς ένα γέρικο ζώο πιθανόν να χρειάζεται πολλές επισκέψεις τον κτηνίατρο αλλά και να εμφανίσει αρρώστιες. Αυτό είναι φυσικά πολύ σχετικό. Και καλό είναι να σκεφτούν ότι και ένα μικρό ζωάκι έχει ανάγκες, επισκέψεις σε κτηνίατρο και πολλά άλλα. Επίσης και αυτό κάποια στιγμή θα μεγαλώσει.
Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο, επιλέξτε ένα μεγάλο σε ηλικία. Ξεπεράστε τους φόβους σας και δώστε του μια δεύτερη ευκαιρία. Να πεθάνει σε σπίτι και όχι στο δρόμο ή σε κλουβί καταφυγίου.