Μεξικό: Κάθε χρόνο εγκαταλείπονται 500,000 ζώα στους δρόμους

από Μυρτώ Τζώρτζου
skylos Mexico

Όπως έχουμε ξαναγράψει το Μεξικό είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τα περισσότερα αδέσποτα. Αμέτρητα ζώα εγκαταλείπονται καθημερινά στους δρόμους παρά τις εκκλήσεις των υπεύθυνων για στείρωση και υιοθεσία.

Τα νούμερα είναι τεράστια. Σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο εγκαταλείπονται περίπου 500,000 σκύλοι σε όλα τα μέρη του Μεξικό. Το σύνολο των δεσποζόμενων και αδέσποτων αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 28 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη νομοθέτη Valeria Cruz. Από αυτά το 70% είναι στους δρόμους, αριθμός τεράστιος, όπως καταλαβαίνουμε.

Η Cruz αναφέρει ότι πολλά ζώα που χαρίζονται ως δώρα (κυρίως τα Χριστούγεννα και του Αγίου Βαλεντίνου) μετά από λίγο καιρό καταλήγουν στους δρόμους. Η δε κατάσταση σους δρόμους είναι ιδιαίτερα άσχημα. Τα ζώα προσπαθούν να βρουν τροφή και στέγη και πολλά κακοποιούνται και πεθαίνουν στο δρόμο. Η κατάσταση δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερη. Για περίθαλψη ούτε λόγος. Γεμάτα τσιμπούρια και διάφορα παράσιτα, συχνά πεθαίνουν από αρρώστιες. Και καταλήγουν πεταμένα στις χωματερές. Τα αδέσποτα στο Μεξικό έχουν λίγους φίλους και πολλούς εχθρούς.

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι πίτμπουλ, άχρηστα πλέον από τις κυνομαχίες που γίνονται παντού σε όλη τη χώρα. Ακόμα και Αμερικανοί πολίτες έρχονται στο Μεξικό για να πάρουν μέρος σε αυτές, μια και στην Αμερική κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Το πιο λυπηρό δε από όλα είναι ότι πίσω σε πολλές κακοποιήσεις είναι μικρά παιδιά που δεν έχουν μάθει τίποτα καλό για τα ζώα. Τα βλέπουν ως κίνδυνο και γίνονται επιθετικά μαζί τους.

Από την άλλη η χώρα έχει νόμους για την κακοποίηση και εγκατάλειψη των αδέσποτων. Μόνο που δεν τους τηρεί. Κάτι μας θυμίζει αυτό.  Ελάχιστοι τιμωρούνται και ελάχιστοι έχουν τη διάθεση να συνετιστούν.Ένα επίσης σημαντικό είναι η στείρωση. Στο Μεξικό οι περισσότεροι είναι αρνητικοί με αυτό. Θεωρούν ότι ένα στειρωμένος σκύλος δεν είναι πια σκύλος, ότι χάνει τη δύναμή του, τον “ανδρισμό” του, κάτι που σε μικρότερο βαθμό δυστυχώς επικρατεί και στη χώρα μας.

Οι λίγοι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων έχουν να παλέψουν και με κάτι άλλο. Τις καθημερινές εγκαταλείψεις ζώων έξω από την πόρτα τους. Ζώα που τα δένουν έξω από τα σπίτια τους, ζώα που πετάνε σαν σκουπίδια στην αυλή τους. Μεγάλη βοήθεια στο πρόβλημα των αδέσποτων στο Μεξικό παρέχει και οργάνωση The Humane Society of the United States, όπου έχει συμβάλει πολύ στη. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο δρόμος είναι δύσκολος.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο