Μια σκυλίτσα που έζησε τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, υποφέρει ακόμα όταν ακούει θορύβους

από Μυρτώ Τζώρτζου
dog

Όσο βασανίζονται σε ένα πόλεμο οι άνθρωποι, έτσι βασανίζονται και υποφέρουν και τα ζώα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εννοείται αλλά σπάνια το αναφέρουμε. Μιλάμε για ανθρώπινες απώλειες και για κτίρια και σπίτια που καταστρέφονται, όμως δεν αναφερόμαστε στα ζώα που είτε χάνουν τη ζωή τους είτε τραυματίζονται είτε υποφέρουν με σοκ σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Ένα τέτοιο ζωάκι είναι η σκυλίτσα Ressi, που ζούσε στο Κίεβο της Ουκρανίας. Η 47χρονη κηδεμόνας της, Lana Sushko, εγκατέλειψε τη χώρα της λόγω του πολέμου. Μαζί της πήρε και τη Ressi, η οποία υπέστη σοκ από τους βομβαρδισμούς.

Η Lena θα πει: «Δεν μπορώ να φύγω από το σπίτι. Ούτε και στο μπάνιο μπορώ να πάω καθώς η Ressi φοβάται. Στους θορύβους αντιδράει άσχημα και υποφέρει στην κυριολεξία αν ακούσει πυροτεχνήματα ή μηχανές αυτοκινήτου. Την πρώτη μέρα του πολέμου ήμασταν στο Κίεβο. Ήταν βράδυ όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Κοντά μας ήταν το αεροδρόμιο του στρατού, το οποίο βομβαρδίστηκε. Ήμουν σε βόλτα με τη Ressi και τρομάξαμε απίστευτα. Ο θόρυβος ήταν τρομερός. Όλο το σκηνικό ήταν τρομερό.»

Την επόμενη μέρα η Lena πήγε ξανά με τη σκυλίτσα της βόλτα. «Έγινε μια έκρηξη κοντά μας και ο θόρυβος ήταν πάλι τρομαχτικός. Η Ressi άρχισε να τρέχει. Δυο άντρες έρχονταν προς το μέρος μας. Ήταν σε απόσταση 100 μέτρων. Η Ressi, παρόλο που τη φώναξα να έρθει κοντά μου, εκείνη έτρεξε προς τους άντρες. Ένας από αυτούς έβγαλε όπλο. Φοβήθηκα πολύ ότι θα τη σκοτώσει. Ευτυχώς γύρισε και έτρεξε προς το μέρος μου. Την τράβηξα γρήγορα προς το σπίτι», θα πει.

Η Lena εγκατέλειψε τη χώρα της για να σωθεί. Έκανε ένα μεγάλο ταξίδι με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία που κράτησε 60 ώρες. Αναγκάστηκε να το κάνει οδικώς γιατί δεν άφηναν στο αεροπλάνο της Ressi. Και δεν ήθελε με τίποτα να την αφήσει πίσω. Στη Μεγάλη Βρετανία όταν έφτασαν φιλοξενήθηκαν από ένα σπίτι. «Όμως η Ressi παρέμενε σε σοκ, απίστευτα φοβισμένη. Δεν άντεχε κανένα θόρυβο, ειδικά αν αυτός ήταν έντονος. Με το που άκουγε κάτι, άρχιζε να γαβγίζει και να φέρεται παράξενα», αναφέρει η Lana, η οποία, έχοντας χάσει όλα της τα χρήματα, θα παραμείνει στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος. Έπειτα θα επιστρέψει πίσω.

«Η Ressi προσπαθεί να συνηθίσει τους θορύβους αλλά είναι δύσκολο. Την ώρα που έχει πολλή κίνηση ο δρόμος και υπάρχει θόρυβος, εκείνη φοβάται»,θα πει.

Φωτογραφία: Lana Sushko/SWNS

Φωτογραφία: Sophie Thompson

Tracy Hancock/Dogwarts K9 Academy/SWNS)

Πηγή Metro.uk

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο