Ο θρυλικός σκύλος Λουκάνικος μέσα από το φακό του Γιάννη Μπεχράκη

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το βράδυ του Σαββάτου, 2 Μαρτίου, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Έλληνας φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 ετών, ύστερα από σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Στη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του κάλυψε πολέμους σε όλα τα μέρη του κόσμου καθώς επίσης και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα.

Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους καλύτερους Έλληνες φωτορεπόρτερ και το 2016 είχε κερδίσει το Πούλιτζερ για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε την προσφυγική κρίση.

Το 2011 η Αθήνα βρισκόταν σε συνεχή αναβρασμό. Οι πολιτικές εξελίξεις είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο, που καθημερινά διαδήλωνε στο Σύνταγμα την αντίθεσή του για τις αποφάσεις των πολιτικών.

Εκεί δίπλα στους διαδηλωτές σταθερά παρών ήταν ένας σκύλος, ο φοβερός και τρομερός Λουκάνικος. Ένας σκύλος που έγραψε ιστορία και που φωτογραφίστηκε με μοναδικό τρόπο από τον Γιάννη Μπεχράκη. Στις φωτογραφίες του, που τραβήχτηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στις 5 Οκτωβρίου 2011, ο μοναδικός Λουκάνικος απαθανατίζεται την ώρα που γαβγίζει στους αστυνομικούς.

Ο Λουκάνικος έγινε εξώφυλλο σε δεκάδες περιοδικά σε όλον τον κόσμο, έγινε τραγούδι, αλλά η απόλυτη καταξίωση ήρθε όταν το περιοδικό TIME τον ενέταξε στις 100 προσωπικότητες της χρονιάς του 2011. Ήταν ένας σκύλος-επαναστάτης, ένας σκύλος-σύμβολο, ένας σκύλος που πραγματικά δεν φοβόταν τίποτα.

Τα τελευταία χρόνια η υγεία του είχε επιβαρυνθεί σοβαρά από τα δακρυγόνα. Μετά τις συγκεντρώσεις, τον πήρε υπό την προστασία του ένας κύριος που τον φρόντιζε. Δεν τον φώναζε πια Λουκάνικο, αλλά Θόδωρο, όνομα στο οποίο άκουγε ο σκύλος τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η καρδούλα του Λουκάνικου σταμάτησε να χτυπάει και στις 21 Μαΐου 2014.

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2011. Ο φοβερός Λουκάνικος γαβγίζει στους αστυνομικούς.

Ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης, ο οποίος έφυγε το Σάββατο, 2 Μαρτίου, στα 59 του χρόνια χτυπημένος από καρκίνο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο