Οι εθελοντές της Animal Action πήγαν στoυς Λειψούς να φροντίσουν τα ιπποειδή του νησιού

από Μυρτώ Τζώρτζου

Tο νησί των Λειψών στα Δωδεκάνησα επισκέφτηκαν οι εθελοντές Φροντίδας Ιπποειδών της Animal Action με σκοπό τη φροντίδα των 22 ιπποειδών του νησιού, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για αναψυχή, αλλά και για εργασία.

Τα ζώα στους Λειψούς, όπως αναφέρει η ομάδα, ήταν ως επί το πλείστον νεαρά και σε καλή σωματική κατάσταση. Λόγω όμως της έλλειψης οδοντοτεχνικού ιπποειδών, όπως σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή που επισκέπτονται οι εθελοντές της, σχεδόν όλα χρειάστηκαν οδοντιατρική εξέταση από τον οδοντοτεχνικό της, λιμάρισμα των αιχμηρών οδοντικών ακίδων που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου, καθώς και λιμάρισμα των οδοντικών αγκίστρων, που δημιουργούνται λόγω της λάθος θέσης και κίνησης των γνάθων. Αυτά τα άγκιστρα όχι μόνο παρεμποδίζουν τη μάσηση, αλλά προκαλούν επίσης προβλήματα συμπεριφοράς κατά την ίππευση, όπως το κούνημα του κεφαλιού ή την ανυπακοή στην εντολή για στροφή ή σταμάτημα, λόγω πόνου.

Η ομάδα αναφέρει:

«Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, πολλά ζώα είχαν προβλήματα, όπως υπερμεγέθεις οπλές, νόσο της λευκής γραμμής και σήψη στα πέλματά τους, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τον πεταλωτή μας.

Ένα άλογο φυλής Friesian αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, καθώς για μήνες είχε ένα απόστημα με συρίγγιο στο φάρυγγα, δύο μικρότερα συρίγγια αμφοτερόπλευρα στην κάτω γνάθο και η γλώσσα του είχε μια βαθιά ουλή από παλιό τραυματισμό, που δυσκόλευε τη μάσηση.

Το περιστατικό είχε ήδη αντιμετωπιστεί από τον κτηνίατρο της Λέρου, μετά από τηλεφωνική συνεργασία με τον κτηνίατρο και καθηγητή Παθολογίας και Χειρουργικής Ιπποειδών της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Το συρίγγιο είχε βελτιωθεί αισθητά με τη θεραπευτική αγωγή, αλλά είχε επανεμφανιστεί μετά το πέρας αυτής.

Κατά την εξέταση της στοματικής κοιλότητας αφαιρέθηκαν άγανα που είχαν καρφωθεί στους μαλακούς ιστούς, έγινε λιμάρισμα των πολύ αιχμηρών οδοντικών ακίδων και η περιοχή καθαρίστηκε από τους κτηνιάτρους και συστήθηκε μαλακή τροφή για λίγες ημέρες.

Η ομάδα μας πήρε επίσης δείγματα αίματος από όλα τα ιπποειδή, τα οποία, μαζί με δείγματα που είχαν ληφθεί από τα ιπποειδή της Καρπάθου, παραδόθηκαν στο Μιχάλη Κοντραφούρη, κτηνίατρο στη Λέρο και τα γειτονικά νησιά, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με εργαστήριο της Θεσσαλονίκης που διεξάγει επιστημονική έρευνα για τις ασθένειες των ιπποειδών στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να συνεισφέρουμε σε κάθε είδους έρευνα που δίνει την ευκαιρία να συλλεχθούν πληροφορίες για τα είδη και τη διασπορά των νοσημάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ιδιοκτήτες αλόγων που προσέφεραν τα γεύματα και τη διαμονή στην ομάδα μας στους Λειψούς- και ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Μιχάλη Κοντραφούρη, κτηνίατρο της Λέρου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στο έργο της ομάδας μας και στην οργάνωση της επίσκεψης».

Δείτε και αυτά:

Εθελοντές της Animal Action πήγαν στη Σαντορίνη να φροντίσουν γαϊδουράκια και μουλάρια του νησιού – Petpet.news

Οι εθελοντές της Animal Action πήγαν στην Κάρπαθο να φροντίσουν τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια του νησιού – Petpet.news

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο