Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα δόντια της γάτας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όσο και αν αγαπάμε τα κατοικίδιά μας, σίγουρα υπάρχουν πράγματα για εκείνα-ακόμα και απλά- που δεν τα γνωρίζουμε. Ξέρετε, για παράδειγμα, πόσα δόντια έχει μια ενήλικη γάτα;  Ή πότε πέφτουν τα νεογιλά δοντάκια ενός μικρού γατιού; Αν δεν είστε και τόσο σίγουροι για τις απαντήσεις σας, το πιο κάτω κείμενο θα σας βοηθήσει με 8 tips να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο στόμα του ζώου σας.

  1. 1.  Τα γατάκια γεννιούνται χωρίς δόντια

Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους έτσι και οι γάτες όταν γεννιούνται δεν έχουν δόντια.

2. Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται μεταξύ 2 και 6 εβδομάδων

Τα πρώτα δοντάκια, τα οποία είναι προσωρινά, λέγονται νεογιλά δόντια που πέφτουν ή δόντια γάλατος ή βρεφικά δόντια. Οι κοπτήρες είναι αυτοί που εμφανίζονται πρώτοι, στη συνέχεια οι κυνόδοντες και μετά οι προγόμφιοι.

3. Πόσα δόντια έχουν οι γάτες; Ένα μωρό γατάκι έχει 26

Τα προσωρινά δόντια στα γατάκια αρχίζουν να πέφτουν όταν το ζώο είναι περίπου 11 μηνών. Σε αυτή τη φάση μπορεί να βρείτε κάποιο μικρό δόντι είτε στο πάτωμα είτε στο πιατάκι του φαγητού τους. Κάποια μπορεί να τα καταπιούν κιόλας. Επίσης μπορεί να δείτε και λίγο αίμα στο στόμα, κάτι που είναι φυσιολογικό.

4. Κάποιες φορές μπορεί το νεογιλό δόντι να μην πέσει

Συχνά το ενήλικο δόντι μπορεί να βγει πριν πέσει το νεογιλό. Αν παρατηρήσετε ότι έχει συμβεί αυτό, πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο για εξαγωγή. Συνήθως αυτό το κάνουμε ταυτόχρονα με τη στείρωση ώστε να μη ναρκώνουμε το ζώο δυο φορές.

5. Τα μόνιμα δόντια μιας γάτας βγαίνουν μεταξύ των 4 και 6 μηνών

Και όπως είπαμε, οι κοπτήρες είναι αυτοί που εμφανίζονται πρώτοι, στη συνέχεια οι κυνόδοντες και μετά οι προγόμφιοι.

6. Τελικά πόσα δόντια έχουν οι γάτες;

Μια ενήλικη γάτα έχει 30 μόνιμα δόντια.

7. Η περιοδοντική νόσος της γάτας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο

Χωρίς συχνό βούρτσισμα και χωρίς κάποιες καθιερωμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο, οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Από μια απλή φλεγμονή των ούλων μέχρι μια σοβαρή μορφή που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δοντιών. Η ουλίτιδα είναι μια απειλή για τη στοματική τους υγεία. Η πλάκα, αν δεν αφαιρεθεί, είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της πέτρας. Η παρουσία πλάκας και πέτρας είναι ό,τι πιο βλαβερό για το στόμα του ζώου μας.

8. Και αν η γάτα χάσει κάποια δόντια;

Οι περισσότερες γάτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην περίπτωση που χάσουν ένα ή περισσότερα δόντια. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που το ζώο δεν έχει κανένα δόντι και τρώει κανονικά ξηρή τροφή. Σκοπός βέβαια είναι να διατηρήσουμε τα δόντια της γάτας μας γιατί εκτός των άλλων βοηθούν και στη δύναμη του σαγονιού της.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο