Οι περιπέτειες ενός άστεγου και του σκύλου του στους άγριους δρόμους του Λος Άντζελες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο Walter Sanders ζούσε για 15 χρόνια άστεγος στον πιο επικίνδυνο δρόμο του Λος Άντζελες, τη λεωφόρο Skid Row. Η συγκεκριμένη λεωφόρος έχει χαρακτηριστεί ως η Μέκκα των άστεγων της Αμερικής, καθώς είναι ο δρόμος με τους περισσότερους άστεγους. Εκεί συμβαίνουν τα πάντα και υπάρχουν τα πάντα. Ναρκωτικά, εγκλήματα, πορνεία, δυστυχία και ατελείωτη φτώχεια.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Ο Sanders δεν ζητούσε ελεημοσύνη αλλά προσπαθούσε να βρει στα σκουπίδια ανακυκλώσιμα πράγματα για να πουλήσει. Γνώριζε μάλιστα τους υπεύθυνους από καταστήματα και ήξερε τι ώρα γέμιζαν οι κάδοι των σκουπιδιών. Και περνούσε από εκεί 5 και 6 φορές τη μέρα. Κάπως έτσι ζούσε.

Σε πολλά μέρη ανακύκλωσης δεν τον ήθελαν και του φέρονταν πολύ άσχημα. Όπως λέει ο ίδιος του συμπεριφέρονταν είτε σαν σκουπίδι είτε σαν τρελό. Και αυτό ήταν κάτι που τον πλήγωνε πολύ.

Με καταγωγή από το Τέξας και με τη γιαγιά του σε ρόλο γονιών, ο Sanders έμαθε από μικρός να είναι περήφανος και να μη ζητάει πράγματα από τους άλλους. Αντίθετα έδινε στους άλλους, πρόσφερε ό,τι είχε.

Πολλές φορές τον πλησίαζαν άλλοι άστεγοι και εκείνος τους έδινε τα λιγοστά χρήματα που είχε. Άλλες πάλι φορές γινόταν ο καλός τους φίλος, που άκουγε τα προβλήματά τους και τους συμβούλευε. Δεκαπέντε χρόνια στους δρόμους άλλωστε ήταν αυτά. Δεκαπέντε πολύ δύσκολα και επικίνδυνα χρόνια. Τον έχουν κυνηγήσει, τον έχουν χτυπήσει, τον έχουν μαχαιρώσει, τον έχουν κλέψει. Έχει δει τα πάντα.

Πριν από μερικά χρόνια ο Sanders βρήκε έναν σκύλο, τον Mr. Dinker. Το αφεντικό του σκύλου τον χτυπούσε και δεν τον φρόντιζε καθόλου. Ο Sanders πήγε, τον βρήκε και του ζήτησε να τον πάρει για ένα βράδυ. Από εκείνο το βράδυ ο Mr. Dinker έγινε δικός του. Πέρασαν πολλά μαζί αλλά τουλάχιστον ήταν μαζί. Μοναχικά βράδια στο κρύο και την υγρασία. Και μπορεί εκείνος να μην είχε να φάει, για τον σκύλο όμως πάντα φρόντιζε.

Με τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων ο Sanders βρήκε μετά από 15 χρόνια στους δρόμους σπίτι. Η αφιλόξενη Skid Row έγινε παρελθόν. Έφτιαξε και σελίδα στο facebook και επικοινωνεί με όσους τον στήριξαν και τον στηρίζουν. Μαζί του έχει και τον Mr. Dinker και, όπως λέει ο ίδιος, είναι όλη του η ζωή.

Οι φωτογραφίες είναι του φωτογράφου John Hwang, οποίος έχει ασχοληθεί, και όχι μόνο επαγγελματικά με τα θέματα των άστεγων στη λεωφόρο Skid Row του Λος ‘Αντζελες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο