Πώς είναι να ζεις στο πιο παγωμένο χωριό του κόσμου με -71.2 βαθμούς Κελσίου

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν νομίζετε ότι ο χειμώνας στην πατρίδα σας είναι βαρύς και δύσκολος, οι φωτογραφίες από το χωριό Oymyakon στη Ρωσία θα σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη. Πρόκειται για το πιο κρύο χωριό του κόσμου, με θερμοκρασίες που μπορούν να αγγίξουν τους -71.2 βαθμούς Κελσίου.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (myrto1@hotmail.com)

Το Oymyakon είναι το πιο κρύο χωριό του κόσμου. Ο φωτογράφος από τη Νέα Ζηλανδία Amos Chapple ταξίδεψε μέχρι εκεί για να μας μεταφέρει πώς είναι η ζωή των ανθρώπων σε αυτόν τον παγωμένο τόπο.

To Oymyakon είναι αγροτική περιοχή στη Σιβηρία. Η ονομασία προέρχεται από τον ποταμό Οϊμιάκον, που σημαίνει παγωμένο μπάλωμα νερού. Το χωριό έχει 472 περίπου κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το κλίμα εδώ είναι ψυχρό υποπολικό. Για αυτό το υπερβολικά ψυχρό κλίμα οφείλεται η τεράστια απόστασή του από τα θερμά ρεύματα των ωκεανών, σε συνδυασμό με το υψόμετρό του καθώς και η απόστασή του από τον Βόρειο Πόλο.

Το χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει τακτικά γύρω στους -40°C με -45°C. Ημερήσια η θερμοκρασία τον χειμώνα κινείται από -40°C (περίπου) έως -50°C (περίπου), ενώ μια λιγότερο ψυχρή ημέρα μπορεί να πλησιάσει κοντά στους -35°C και τα χιόνια μπορεί να φτάσουν τα 2m ύψος. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει τους 20-25°C, ενώ το βράδυ μπορεί να πέσει στους 9-10°C. Το καλοκαίρι επίσης παρατηρούνται οι περισσότερες καταιγίδες.

Οι ακραίες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί +37°C και -71,2°C και για αυτόν τον λόγο το χωριό αυτό έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο παγωμένου χωριού στη Γη.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο