Πώς τα σκυλιά βοηθούν παιδιά με πρόβλημα στην ανάγνωση

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα οφέλη στην υγεία που έχουμε συνυπάρχοντας με ένα ζωάκι. Τα σκυλιά -και λιγότερο τα άλλα ζώα-μπορούν να γίνουν η θεραπεία σε πολλά πράγματα. Ή μπορούν να βελτιώσουν αισθητά ένα πρόβλημα που πιθανόν να έχουμε.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Στις δύσκολες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που λέγονται σκύλοι-θεραπείας (therapy dogs). Οι σκύλοι-θεραπείας μπορούν να γίνουν οι φύλακες-άγγελοι όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά με προβλήματα, είτε αυτά είναι σωματικά είτε ψυχικά. Με θεαματικά μάλιστα αποτελέσματα.

Η χρήση σκύλων θεραπείας στα παιδιά με που έχουν θέματα συμπεριφοράς, ανάγνωσης και επικοινωνίας ξεκίνησε στην Αμερική το 1999 με τα σκυλιά του Reading Education Assistance Dogs (READ).

Τα σκυλιά αυτά, με τον ήπιο και ήρεμο χαρακτήρα τους, βοηθούσαν και συνεχίζουν να βοηθούν τους μικρούς μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανάγνωση και έχουν ανάγκη να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Η παρουσία τους και μόνο τα στηρίζει και δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνα. Τα σκυλιά είναι παρόντα χωρίς να κρίνουν και χωρίς να έχουν καμιά απαίτηση. Αυτό είναι και το μυστικό της όλης διαδικασίας.

Στη Μεγάλη Βρετανία αρκετά είναι τα σχολεία που έχουν πλέον τέτοια προγράμματα με σκυλιά-θεραπείας. Σε δυο νηπιαγωγεία στην επαρχία West Midlands υπάρχει το πρόγραμμα που λέγεται reading dog programme και είναι ακριβώς αυτό που λέει: Σκυλιά που βοηθάνε μαθητές στην ανάγνωση.

Τα προγράμματα αυτά διαρκούν περίπου 6 εβδομάδες. Τα σκυλιά κάθονται δίπλα στα παιδάκια και παρακολουθούν το διάβασμα. Μπορούν επίσης να κάνουν και τις βόλτες τους μέσα στην αίθουσα. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Τι αρέσει περισσότερο στους μικρούς μαθητές από όλη αυτή τη διαδικασία; Το ότι τα σκυλιά δεν τους μαλώνουν, δεν τους κρίνουν και δεν τους διακόπτουν. Έχει μάλιστα μειωθεί κατά πολύ και ο φόβος της αποτυχίας. Το ότι δηλαδή αν κάνουν κάποιο λάθος, δεν θα τα μαλώσει κανείς.

Η ανάγνωση με τον σκύλο μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητική και για τα παιδιά με δυσλεξία. Τα συγκεκριμένα παιδιά χρειάζονται εστιασμένη υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουν να κατανοήσουν την αντιστοιχία των ήχων με τις ορθογραφικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο