Ρόδος, φωτιές: Εθελοντές περπάτησαν στα καμένα δάση και άφησαν φαγητό και νερό για τα ζώα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η καταστροφή στη Ρόδο από τις φωτιές είναι τεράστια. Η καμένη έκταση, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων της εφαρμογής Current Situation Viewer (MODIS & VIIRS NRT) του EFFIS-Copernicus το βράδυ της Πέμπτης 27/7, ήταν 206.610 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 14,7% της έκτασης του νησιού.

Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 8.215 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής.

Όλες αυτές τις μέρες, μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές πολίτες ήταν και οι άνθρωποι που προσπάθησαν να σώσουν όσα περισσότερα ζώα γίνεται. Με κίνδυνο συχνά την ίδια τους τη ζωή.

Είναι οι φιλόζωοι εθελοντές που είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες οργανώθηκαν και έτρεξαν στα μέρη που έκαιγε η φωτιά να απεγκλωβίσουν ζώα.

Τα νούμερα σοκάρουν.  Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που βρέθηκε στο νησί, κάηκαν πάνω από 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη. Αυτή είναι η άσχημη πλευρά.

Η άλλη είναι ότι σώθηκαν και πολλά. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους. Οι φωτογραφίες διάσωσης που κάνουν το γύρο του διαδικτύου είναι ιδιαίτερα συγκινητικές.

Όμως το έργο των εθελοντών δεν έχει τελειώσει. Μπορεί οι φωτιές να είναι πλέον υπό έλεγχο όμως η καταστροφή που άφησαν πίσω τους παραμένει. Τα ζώα έχασαν το φυσικό τους περιβάλλον και πρέπει να βοηθηθούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Τα ελάφια, το σύμβολο του νησιού, έχουν φτάσει μέχρι τις αυλές των σπιτιών ώστε να βρουν κάτι να φάνε. Δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει νερό αλλά ούτε και οι φωλιές τους.

Τα ζώα που έμειναν πίσω είναι αυτά που έχουν αυτή την ώρα τη μεγαλύτερη ανάγκη. Και κυρίως τα ζώα της άγριας ζωής. Όπως ενημερώνουν οι εθελοντές στη σελίδα του ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ τα ζώα αυτά χρειάζονται τροφές και νερό. Οι εθελοντές οργανώθηκαν, γέμισαν τα αυτοκίνητά τους όλα τα απαραίτητα και για δύο μέρες βρέθηκαν στα μέρη της φωτιάς,  δημιουργώντας μια υπέροχη αλυσίδα βοήθειας.

Η συγκέντρωση όλων έγινε στο Γεννάδι. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και μοίρασαν τις περιοχές σίτισης. Για σχεδόν 8 ώρες, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, βρίσκονταν στο καμένο δάσος και περιμετρικά για να αφήσουν στα σωστά σημεία νερό και φαγητό για τα ζώα, όπως επίσης και να ελέγξουν αν υπήρχε κάποιο ζώο τραυματισμένο. Και κατάφεραν το ακατόρθωτο. Κάλυψαν όλο το καμένο δάσος. Έβαλαν σε περάσματα φαγητό και κουβάδες με νερό για τα ζώα που περιπλανιούνται ψάχνοντας.

Από εμάς ένα τεράστιο μπράβο. Τα ζώα δεν έχουν μόνο εχθρούς. Έχουν και συμμάχους που είναι πάντα δίπλα τους.

 από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο