Ρόδος, φωτιές: Εθελοντές βρήκαν και διέσωσαν κυνηγόσκυλα δεμένα σε χωράφι σε άθλια κατάσταση- Το ένα δεν τα κατάφερε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί πλέον η εγκατάλειψη ή κακοποίηση κυνηγόσκυλων σε όλα τα μέρη της χώρας μας. Καθημερινά μαθαίνουμε τέτοια περιστατικά. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πλέον ότι τα σκυλάκια αυτά είναι τα πιο βασανισμένα από όλα. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο και αν αυτό πειράζει και δυσαρεστεί κάποιους, οι εγκαταλείψεις αυτές ή οι κακοποιήσεις είναι έργα κυνηγών. Τα ζώα χαρακτηρίζονται από αυτούς «εργαλεία» καθώς τους συνοδεύουν στο κυνήγι. Τι γίνεται όμως όταν το εργαλείο παύει να είναι χρήσιμο; Δυστυχώς την ξέρουμε την απάντηση. Τη βλέπουμε καθημερινά.

Οι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων έρχονται πραγματικά σε καθημερινή βάση αντιμέτωποι με κυνηγόσκυλα που έχουν πεταχτεί στα βουνά, που έχουν εγκαταλειφθεί στο πουθενά, κάποιες φορές μάλιστα δεμένα, έχουν πυροβοληθεί ή βρίσκονται σε σπίτια ή άλλους χώρους δεμένα και σε άθλια κατάσταση.

Αυτές τις μέρες και ενώ το νησί της Ρόδου βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών κάποιος κυνηγός αποφάσισε να εγκαταλείψει τα ζώα του δεμένα με αλυσίδες, σε άθλια κατάσταση κάτω από τον ήλιο και με κίνδυνο να καούν, σε ένα χωράφι.

Οι εθελοντές που αναζητούσαν εγκαλωβισμένα από τις φωτιές ζώα ώστε να τα διασώσουν βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτή τη φριχτή εγκατάλειψη. Όπως αναφέρουν στη σελίδα τους οι άνθρωποι του Animal Rescue and Defence Squad Α.R.D.S.thess διασχίζοντας τα Λάερμα ψάχνοντας για πυρόπληκτα ζώα εντόπισαν 8 σκυλιά σε ένα χωράφι. Γύρω γύρω ήταν όλα καμένα. Υπήρχαν κρανία από ζώα, επίσης περιττώματα, βρωμιές και σκουπίδια.

Τα 5 σκυλάκια ήταν μέσα σε κλουβί, 1 δεμένο με αλυσίδα έξω απο το κλουβί και δυο ακόμη δεμένα με αλυσίδες λίγο πιο πέρα. Σε κανένα ζώο δεν υπήρχε ούτε δείγμα νερό ή φαγητό. Το ένα απο τα δύο, όταν έφτασαν, ήταν πεσμένο και βαριανάσαινε. Αμέσως ο κτηνίατρος της ομάδας Stefanos Ouzounoglou το ακροάστηκε και το εξέτασε. Το ζώο είχε εμφανή σημάδια θερμοπληξίας. Άμεσα το τοποθέτησαν σε cooling mat. Ο Στεφανος του χορήγησε ενδοφλέβια ενυδάτωση. Δυστυχώς, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ήταν πολύ αργά καθώς το ζώο κατέληξε μετά απο 10 λεπτά.

Δείτε τι αναφέρουν:

«Αφού δώσαμε νερό σε όλα, καλέσαμε το 100 και ζητήσαμε περιπολικό, το οποίο δεν ήρθε λόγω της έκτακτης ανάγκης του νησιού. Φυσικά ξαναπήγαμε την επόμενη μέρα ( δεν υπήρχε περίπτωση να τα αφήσουμε εκεί). Καλέσαμε ξανά την αστυνομία και το περιπολικό ήρθε και κατέγραψε. Εμείς πήγαμε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και καταθέσαμε μήνυση και καταγγελία κατά του φερόμενου ως ιδιοκτήτη.

Η εισαγγελέας πρωτοδικών διέταξε άμεσα προσωρινή αφαίρεση και με την πολύτιμη βοήθεια του ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ-RHODES KENNEL HOUSE-RAWS (OFFICIAL) και της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής τα ζώα μεταφέρθηκαν στον κτηνίατρο για έλεγχο και μετά σε φιλοξενία. Αναμένουμε τη δικάσιμο. Δικαιοσύνη για όλους. Καμία δικαιολογία. Στέλιος Γερονυμάκης».

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο