Στάχτη έγινε το παρατηρητήριο πουλιών στο δάσος της Δαδιάς (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο συνεχίζει για έκτη μέρα να καίει τα πάντα και να αφήνει πίσω της τεράστιες και ανυπολόγιστες καταστροφές. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη και αμέτρητα ζώα και πουλιά έχουν βρει φριχτό θάνατο.

To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου που είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο έχει στην κυριολεξία παραδοθεί στις φλόγες. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου, το νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού των δυνάμεων κατάσβεσης. Σε απόσταση 2 χλμ από το Οικοτουριστικό Κέντρο, μέσα στην προστατευμένη περιοχή του Δάσους Δαδιάς, λειτουργούσε ένα κλειστό παρατηρητήριο για όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν γύπες και άλλα αρπακτικά πουλιά που έρχονταν στην ταΐστρα. Πλέον αυτό το παρατηρητήριο έγινε στάχτη, όπως και η υπόλοιπη περιοχή. Στο παρατηρητήριο φιλοξενήθηκαν χιλιάδες επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια.

To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι, όπως αναφέρει το voria.gr,  μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Το καμένο παρατηρητήριο (εικόνα από Πυροσβεστική Έβρου)

Πώς ήταν πριν

( φωτογραφία  από ΑΝΙΜΑ)

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο