Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε όταν δούμε σκύλο οδηγό ή σκύλο εργασίας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στους σκύλους οδηγούς. Αυτούς τους μοναδικούς σκύλους-αγγέλους που βοηθούν ανθρώπους με διάφορα προβλήματα όρασης συνοδεύοντάς τους με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Οι σκύλοι οδηγοί είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ράτσας Labrador, που από την ηλικία των 2 ετών περίπου και μέχρι τα 8-9 έτη της ζωής τους είναι πιστοί οδηγοί στους ανθρώπους που τους έχουν.

Οι σκύλοι οδηγοί είναι μια κατηγορία των σκύλων εργασίας. Οι άλλες κατηγορίες είναι:

-Σκύλοι οδηγοί για ανθρώπους με προβλήματα ακοής

-Σκύλοι για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

-Σκύλοι για ανθρώπους με αυτισμό

-Σκύλοι για ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα

-Σκύλοι ανίχνευσης / επισήμανσης υπογλυκαιμικών κρίσεων

-Σκύλοι ανίχνευσης / επισήμανσης ναρκοληψίας

-Σκύλοι έρευνας και διάσωσης

-Σκύλοι Αστυνομίας & Πυροσβεστικής

Μια λοιπόν και διανύουμε το μήνα που είναι αφιερωμένος σε αυτά τα υπέροχα και τόσο χρήσιμα σκυλιά, καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε σε όσους αγαπούν τους σκύλους κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αλλά και που δεν πρέπει να κάνουμε όταν συναντάμε ένα τέτοιο ζώο. 6 tips είναι τα πιο βασικά:

Δεν χαϊδεύουμε ποτέ ένα σκύλο που εργάζεται χωρίς άδεια  

Αυτό είναι κάτι που πολλοί το αγνοούμε. Όσο και αν μας πιάνει η τρυφερότητα εκείνη τη στιγμή που βλέπουμε έναν τέτοιο σκύλο, θα πρέπει να είμαστε ευγενικοί και προσεκτικοί. Το να τρέξουμε να τον χαϊδέψουμε δείχνει αγένεια στον άνθρωπο που έχει το σκύλο, στο χειριστή του, όπως λέγεται. Ο σκύλος βρίσκεται εκεί για μια συγκεκριμένη δουλειά και όχι για κοινωνικές επαφές. Αφήστε τον λοιπόν να κάνει τη δουλειά του.

Βέβαια πολλοί χειριστές δεν έχουν πρόβλημα να χαϊδέψεις το σκύλο τους. Όχι όμως ξαφνικά και απροειδοποίητα. Θα πρέπει πρώτα να ζητήσεις να στο επιτρέψουν.

Δεν μιλάμε και δεν φωνάζουμε στο σκύλο

Πολλοί άνθρωποι και πολλά παιδιά, όταν δουν έναν τέτοιο σκύλο, του φωνάζουν από ενθουσιασμό και χαρά από μακριά. Καλό είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται και δείχνει αγένεια κατά πρώτον στο χειριστή. Οτιδήποτε θέλουμε θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε με τον άνθρωπο που είναι με το σκύλο και σε καμιά περίπτωση να μην τον παρακάμψουμε.

Δεν περπατάμε μαζί με τον χειριστή και το σκύλο του χωρίς να το ζητήσουμε

Τα σκυλιά εργασίας και οι σκύλοι οδηγοί έχουν εκπαιδευτεί για να βαδίζουν με συγκεκριμένο τρόπο μαζί με τους χειριστές τους. Αν εμείς μπούμε στο δρόμο τους ή τους ενοχλήσουμε, πιθανόν να βάλουμε σε κίνδυνο τη ζωή και των δυο. Έχουν συμβεί πολλά τέτοια περιστατικά από ανθρώπους που αγνοούν τους κανόνες. Για αυτό αν για κάποιο λόγο θέλετε να περπατήσετε, έστω και για λίγο, μαζί με τον χειριστή και το σκύλο του, το ζητάτε ευγενικά και με τρόπο.

Οδηγούμε το δικό μας σκύλο μακριά από το σκύλο οδηγό ή το σκύλο εργασίας

Θυμηθείτε ότι το σκυλί που βλέπετε εργάζεται. Κάνει κάτι συγκεκριμένο. Αν είστε βόλτα με το σκύλο σας και το συναντήσετε, καλό θα είναι να απομακρύνετε το δικό σας από ένα τέτοιο τετ α τετ. Αλλάξτε δρόμο ή πεζοδρόμιο και συνεχίστε τη βόλτα σας. Δεν είναι δύσκολο να συμβεί κάτι δυσάρεστο, για αυτό να είστε προσεκτικοί.

Δεν δίνουμε στο σκύλο φαγητό ή κάποια λιχουδιά

Ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν ένα τέτοιο σκύλο δεν πρέπει να του δίνουν απρογραμμάτιστα φαγητό ή κάποια λιχουδιά. Αυτή είναι βασική αρχή την οποία πρέπει να τηρήσετε και εσείς φυσικά. Δεν είναι το δικό σας ζώο που μπορείτε να το ταϊσετε όπως θέλετε.

Στο δρόμο δίνουμε προτεραιότητα σε ένα τέτοιο σκύλο και στον άνθρωπό του

Οι άνθρωποι και οι σκύλοι οδηγοί τους ή όσοι έχουν σκύλο εργασίας προηγούνται. Αυτός είναι ο πιο βασικός κανόνας. Δεν τους παίρνουμε τη θέση, δεν τους κλείνουμε το δρόμο, δεν εμποδίζουμε να πάνε εκεί που θέλουν. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τους εμποδίσετε ώστε να αναγκαστούν να αλλάξουν το δρόμο τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για εκείνους. Δεν μπορούν να αντιδράσουν όπως εμείς σε κάτι απρόοπτο.

Οι συμβουλές αυτές μπορεί να είναι αυτονόητες αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα με ελάχιστη έως καθόλου ευαισθησία, εκπαίδευση και σεβασμό σε αυτά τα θέματα. Οι άνθρωποι αυτοί και οι σκύλοι τους αγωνίζονται καθημερινά για να επιβιώσουν καθώς τους στερούνται τα βασικά δικαιώματα. Σε αυτούς που τους φέρονται με αγένεια δεν θα πρέπει να σιωπάμε αλλά να αντιδρούμε κάνοντάς τους να καταλάβουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε όλοι να βρεθούμε σε αυτή τη θέση. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο