Τουρκία: Έβαλαν ειδικά κουτιά να αφήνει ο κόσμος το ψωμί που περισσεύει να πηγαίνει για φαγητό στα αδέσποτα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τη συμπεριφορά της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας, στα αδέσποτα. Το χειμώνα οι εικόνες από το ανοιχτό για τα σκυλάκια Μετρό της Κωνσταντινούπολης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές. Η αλήθεια είναι ότι η Κωνσταντινούπολη ανέκαθεν ήταν μια γνωστή pet friendly πόλη, με ιδιαίτερη βέβαια αδυναμία στις γάτες.

Όμως και σε άλλα μέρη της Τουρκίας βλέπουμε πράγματα που γίνονται για τα ζώα και που θα μπορούσαμε και εμείς να τα κάνουμε αν υπήρχε θέληση.

Όπως αυτό που γίνεται στην Καισάρεια (Kayseri) όπου τα αδεσποτάκια έχουν πλέον πάντα φαγητό, χάρη σε ένα πρόγραμμα που σκέφτηκε η περιφέρεια εκεί μαζί με το δήμο και φυσικά και τους πολίτες που το είδαν με καλό μάτι.

Το πρόγραμμα είναι απλό. Με σύνθημα «Το ψωμί είναι ευλογία, μην το σπαταλάς» και «Φάε, πιες αλλά μην το πετάξεις» οι πολίτες ενθαρρύνονται στο να μην πετάνε το ψωμί που τους περισσεύει αλλά να το βάζουν σε ειδικά δοχεία, 502 στον αριθμό, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη του δήμου. Από εκεί οι υπεύθυνοι παίρνουν το ψωμί το οποίο πηγαίνει να γίνει φαγητό για τα αδέσποτα ζωάκια. Έτσι δεν πάει τίποτα χαμένο.

Ο δήμαρχος της περιοχής Kocasinan Ahmet Çolakbayrakdar είπε ότι το ψωμί είναι ένα από τα βασικά στοιχεία ενός γεύματος και απαραίτητο οποιουδήποτε τραπεζιού. Στην Τουρκία μάλιστα κατά μέσο όρο κάθε άτομο καταναλώνει 200-300 κιλά ψωμιού κάθε χρόνο. «Το κύριο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε ψωμί χωρίς να το σπαταλάμε. Οι προσπάθειές μας αποσκοπούν στο να αποτρέψουμε την απόρριψη τροφίμων. Ως δήμος χωρίς σκουπίδια, θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε των προσπαθειών για αποτροπή της περιττής σπατάλης».

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο