Τουρκία: Ο διασώστης σκύλος Tobaek τραυματίστηκε αλλά συνεχίζει να ψάχνει στα ερείπια για επιζώντες

από Μυρτώ Τζώρτζου
dog-Turkey

Ένας φοβερός σκύλος-διασώστης από την Κορέα συνεχίζει να ψάχνει στα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Τουρκία παρά τον τραυματισμό του. Οι φωτογραφίες του κάνουν το γύρο του κόσμου και συγκινούν.

Πρόκειται για το σκύλο Tobaek, ένα 6χρονο ειδικά εκπαιδευμένο για τέτοιες καταστάσεις λαμπραντόρ ριτρίβερ, το οποίο τραυμάτισε το δεξί μπροστινό του πόδι καθώς πάτησε ένα αιχμηρό αντικείμενο. Το πόδι του δέθηκε ώστε να μη μολυνθεί η πληγή του.

Ο Tobaek όμως συνεχίζει ακούραστος το έργο της διάσωσης που διαρκεί καθημερινά πολλές ώρες στην πόλη της Τουρκίας Hatay Antakya.

Τα σκυλιά-διασώστες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι λίγα εκείνα που έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασώσουν ανθρώπους. Όπως ακριβώς συνέβη και με τον Proteo, το σκύλο από το Μεξικό που αυτές τις μέρες πέθανε εν ώρα καθήκοντος και αφού είχε σώσει 2 ανθρώπους από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία.

Η απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από το σεισμό 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας πλησιάζει τις 36.000 και θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς το επίκεντρο της απόκρισης μετατέθηκε από τη διάσωση επιζώντων, που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, στην παροχή στέγης, τροφής και ψυχολογικής φροντίδας.

Σχεδόν όλες οι ομάδες διάσωσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και τη Συρία έχουν μαζί τους σκύλους. Η Ελλάδα έχει στείλει τρεις σκύλους-διασώστες, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζει το Μεξικό, που έστειλε 16 σκύλους διάσωσης με τους εκπαιδευτές τους, καθώς και η Κροατία και η Ελβετία, με 10 και 14 σκύλους, αντίστοιχα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο