“Πώς η κατσίκα μας βοήθησε στο να θεραπευτεί το σοβαρό έκζεμα του γιου μου”

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια μητέρα, που δεν μπορεί να κάνει κάτι για να ανακουφίσει το παιδί της από μια αρρώστια, από έναν πόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία της Shann Nix Jones από την Ουαλία και του πεντάχρονου γιου της Benji που κάνει αυτές τις μέρες το γύρο του διαδικτύου.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Ο μικρός Benjii υπέφερε όπως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο από σοβαρό έκζεμα σε όλο του το κορμί, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τον πονάει πολύ και να μην μπορεί να κοιμηθεί. Η συγκεκριμένη κατάσταση, όπως γνωρίζουμε, είναι δύσκολο να ιαθεί καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργίας υπολογίζεται ότι το 20% των παιδιών και το 5% των ενήλικων πάσχουν από έκζεμα. Και φυσικά οι διάφορες κρέμες που βάζουμε ανακουφίζουν μόνο προσωρινά τη φαγούρα και τον πόνο και σε τίποτα δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η Jones που κατάγεται από την Καλιφόρνια έβλεπε το γιο της να υποφέρει από σοβαρό έκζεμα και υπέφερε και εκείνη. Έψαξε πολύ για τη συγκεκριμένη κατάσταση, διάβασε, και τελικά, όπως η ίδια ισχυρίζεται, έλυσε και το πρόβλημα. Πώς; Με τη βοήθεια της κατσίκας του σπιτιού, της Buddug. Πρόκειται μάλιστα να γράψει και βιβλίο για αυτό ώστε να βοηθήσει και άλλον κόσμο που υποφέρει από έκζεμα. Η ιστορία της, όπως τη διηγείται η ίδια στην DailyMail, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: ” Καθώς όλες οι θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα οι γιατροί κατέληξαν ότι το έκζεμα είναι αυτο-άνοσο. Όπως και άλλες χρόνιες ασθένειες, η ροδόχρους νόσος, το άσθμα και το έκζεμα, που έχουν να κάνουν με το έντερο, σκεφτήκαμε μήπως και η ψωρίαση συσχετίζεται με τη λειτουργία του εντέρου”, θα πει η Jones συνεχίζοντας: “Το 2010, όταν η κατάσταση του Benji ήταν στα χειρότερά της, δεν γνωρίζαμε τίποτα από όλα αυτά. Κάποια στιγμή ο σύζυγός μου, ο Rich, μου έδωσε την ιδέα να δοκιμάσουμε το γάλα κατσίκας σαν βοήθεια. Είναι γνωστό ότι το γάλα κατσίκας είναι ένας παραδοσιακός τρόπος ίασης σε ασθένειες όπως άσθμα, έκζεμα, βρογχίτιδες. Μπορεί να ακούγεται κάπως αλλά συχνά η παράδοση έχει δώσει λύσεις σε πολλές καταστάσεις”.

Η αλήθεια είναι ότι το γάλα της αγελάδας έχει πάνω από 20 πρωτεϊνες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Οι ειδικοί μάλιστα εδώ και χρόνια έχουν αποφανθεί ότι το συγκεκριμένο γάλα είναι ακατάλληλο για τα παιδιά καθώς εκτός από αλλεργίες μπορεί να προκαλέσει και έκζεμα. Από την άλλη το γάλα κατσίκας περιέχει διαφορετικά συστατικά τα οποία βοηθάνε τη χλωρίδα του εντέρου.

Έτσι η οικογένεια καλωσόρισε στο σπίτι μια ασπρόμαυρη κατσίκα, την Βuddug, η οποία είχε μεγάλα αυτιά και τα υπέροχα μάτια της Κλεοπάτρας: “Έτσι ξεκινήσαμε να δίνουμε από το γάλα της στον Benjii. Είχε προηγηθεί μια έρευνα που είχα κάνει μέσω διαδικτύου και σκέφτηκα γιατί όχι; Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το δέρμα του είχε αρχίσει να γίνεται καλύτερα. Στη συνέχεια άκουσα για το κεφίρ, ένα γάλα γεμάτο προβιοτικά, ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό. Το γαλακτοκομικό αυτό ποτό είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μείγμα μικροοργανισμών, παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο κ.α.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων (προβιοτικών) που στην όψη μοιάζουν με κουνουπίδι. Η τελική μορφή του μοιάζει με αυτήν του γιαουρτιού, είναι εύγεστο, εύπεπτο και υγιεινό. Αποφασίσαμε να φτιάχνουμε κεφίρ από το γάλα της κατσίκας μας.

Από θρεπτικής απόψεως προσφέρει ό,τι και το γάλα, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, ασβέστιο, μαγνήσιο (σημαντικά μέταλλα για ένα υγιές νευρικό σύστημα), φώσφορο και βιταμίνες Α, Β12, Β1 και C. Επίσης περιέχει και βιοτίνη η οποία βοηθά στην αφομοίωση των υπόλοιπων βιταμινών της ομάδας Β από το σώμα. Περιέχει και τα προβιοτικά τα οποία εμπλουτίζουν το πεπτικό σύστημα με «καλούς» μικροοργανισμούς. Τα φιλικά αυτά βακτήρια είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό καθώς βοηθούνε σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, των νεφρών, του ήπατος και σε αναιμίες. Επίσης συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από διάφορες ασθένειες μεταξύ αυτών και έρπητα. Αξίζει μάλιστα να σημειώσω ότι τίποτα από αυτά δεν ήξερα πριν,” θα πει η Jones.

Σύμφωνα με την Jones ο μικρός στην αρχή δεν ήθελε με τίποτα να πιει το συγκεκριμένο ρόφημα καθώς δεν είναι καθόλου εύγευστο. Ευτυχώς όμως πείστηκε. Σε 4 μήνες και μετά από 3 με 4 ποτήρια τη μέρα, το έκζεμά του ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Η Jones όμως συνέχισε και άλλο την έρευνα πάνω στο πρόβλημα του μικρού: “Ήξερα πλέον ότι το κεφίρ “άφηνε” τα καλά βακτήρια στο έντερο και “έδιωχνε” τα κακά, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο σε ισορροπία τον οργανισμό. Θα μπορούσε να κάνει το ίδιο στο δέρμα; Ίσως. Στη συνέχεια διάβασα για κάποια έλαια που βοηθάνε το δέρμα. Μόλις ο Benjii έπινε το κεφίρ τον άλειφα με τα έλαια και ζεστό νερό, κάτι που έκανα δυο φορές της μέρα. Δυο εβδομάδες αργότερα η βελτίωσή του ήταν απίστευτη. Αυτό που είχα καταλάβει είναι ότι οι γιατροί δεν μπορούσαν να βοηθήσουν με τη μοντέρνα ιατρική. Μπορούσαν να σκοτώσουν τα μικρόβια με τα αντιβιοτικά αλλά δεν μπορούσαν να αυξήσουν τα καλά. Με τον καιρό έφτιαξα και μια κρέμα από κεφίρ που μπορούσε ο μικρός να την απλώνει μόνος του. Και φυσικά ποτέ δεν σταμάτησε να πίνει κεφίρ. Κάποια στιγμή το έκζεμά του είχε εξαφανιστεί”.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν καταλήξει στη συγκεκριμένη μέθοδο ίασης και έχουν γιατρευτεί. Το βιολογικό γάλα κατσίκας και το κεφίρ είναι θαυματουργά. Έχουν βοηθήσει πολλούς στο να αντιμετωπίσουν αλλεργίες, άσθμα, υψηλό πυρετό και άλλα αυτο-άνοσα.

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών το κεφίρ χαρακτηρίζεται ως «υγιεινό παραδοσιακό τρόφιμο με αξιοσημείωτες ικανότητες ενίσχυσης της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας και σε επέκταση του ανθρώπινου οργανισμού έναντι διαφόρων προβλημάτων υγείας». Αναφέρεται μάλιστα ότι με συστηματική εξωτερική χρήση 2-3 εβδομάδων το κεφίρ επιταχύνει την ίαση δερματικών εξανθημάτων και εκζεμάτων: βάζετε το βράδυ επάνω στο εξάνθημα ή στο έκζεμα το υγρό κεφίρ, το αφήνετε έως το πρωί και τότε το ξεπλένετε καλά.

Σήμερα η οικογένεια της Jones έχει 55 κατσίκες σε μια φάρμα που έχει δημιουργήσει στο σπίτι της. Από το γάλα που συλλέγει φτιάχνει διάφορα προϊόντα για το δέρμα τα οποία και πουλάει. Έχουν ανοίξει ένα κατάστημα, το Chuckling Goat, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει υπέροχα προϊόντα, φτιαγμένα με μυστικές συνταγές, που έχουν όμως πάντα βάση το κατσικίσιο γάλα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο