από Μυρτώ Τζώρτζου
O 9χρονος Jake είναι ένα πανέμορφο σκυλάκι, ράτσας λαμπραντόρ Ριτρίβερ, το οποίο βρέθηκε να περιφέρεται αδέσποτο στο Waco του Τέξας έχοντας μια τεράστια μάζα, μεγαλύτερη από το κεφάλι του, στο πλάι του λαιμού του.
Για καλή του τύχη διασώθηκε από την ομάδα διάσωσης Long Way Home Adoptables όπου τον μετέφερε σε κτηνίατρο για περίθαλψη. Ο όγκος ήταν τεράστιος και κινδύνευε η ζωή του.
Αναγνωρίζοντας ότι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σημαντικής μάζας θα ήταν επικίνδυνη, ο κτηνίατρος παρέπεμψε τους εθελοντές στη Σχολή Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Texas A&M, όπου οι γιατροί διέγνωσαν τη μάζα ως αδενοκαρκίνωμα, έναν όγκο του σιελογόνου αδένα. Ο καρκινικός όγκος είχε εξαπλωθεί από τον αδένα μέχρι το αυτί του Jake.
«Η ασθένεια των σιελογόνων αδένων είναι αρκετά συχνή, αλλά ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων δεν είναι»,ανέφερε στο Texas A&M Today η Dr. Vanna Dickerson, επίκουρη καθηγήτρια του VMBS. «Στην περίπτωση του Jake, το σάλιο συσσωρευόταν επειδή είχε αυτόν τον μεγάλο όγκο που εμπόδιζε τους σιελογόνους πόρους του. Και είναι σίγουρα αρκετά ασυνήθιστο να έχει φτάσει σε τόσο προχωρημένο στάδιο όσο ήταν σε εκείνον».
Οι ειδικοί κτηνίατροι της σχολής αποφάσισαν ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση του όγκου. Για τη χειρουργική επέμβαση του Jake – που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από εθελοντές, οι οποίοι είδαν την ιστορία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – οι γιατροί αφαίρεσαν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του όγκου. Επειδή ο όγκος ήταν μεγάλος και καθόταν δίπλα στην τραχεία και τον οισοφάγο του σκύλου, οι κτηνίατροι δεν μπόρεσαν να τον αφαιρέσουν όλο, αλλά έβγαλαν αρκετό από αυτόν για να παρατείνουν τη ζωή του Jake και να τον κάνουν πολύ πιο άνετο.
“Με οποιονδήποτε τύπο όγκου, ιδανικά, θα έπρεπε να τον αφαιρέσεις με ένα περιθώριο φυσιολογικού ιστού γύρω του για να βεβαιωθείς ότι δεν αφήνεις καρκινικά κύτταρα πίσω σου”, εξήγησε ο Dickerson στο Texas A&M Today. “Αλλά επειδή ο όγκος του Τζέικ ήταν τόσο μεγάλος και δίπλα σε πολλές πραγματικά σημαντικές δομές, όπως η τραχεία και ο οισοφάγος, γνωρίζαμε ότι η επέμβαση ήταν περισσότερο παρηγορητική”.
“Θέλαμε απλώς να του δώσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όσο καιρό και αν διαρκεί η ζωή του”, πρόσθεσε η April Plemons, εκτελεστική διευθύντρια του Long Way Home, σύμφωνα με τον σταθμό WFAA του ABC.
Ο Τζακ υποβλήθηκε επίσης σε έναν γύρο χημειοθεραπείας για να μειωθεί ο κίνδυνος να επιστρέψει ο καρκίνος. Μόλις ανάρρωσε, το προσωπικό της Plemons άρχισε να αναζητά ένα παντοτινό σπίτι γι’ αυτόν. Η ιστορία του είχε ήδη συγκεντρώσει αρκετή προσοχή – μεταξύ άλλων και από την State Farm, η οποία έστειλε ένα πακέτο φροντίδας στον σκύλο, δήλωσε ο Plemons στο Texas A&M Today.
Ανάμεσα στα πολλά τηλεφωνήματα που έλαβε το Long Way Home για τον Τζέικ ήταν και ένα πολλά υποσχόμενο από την Τζόσι Μπράουν, μια υπεύθυνη κτηνιατρικού ιατρείου με την τεχνογνωσία και τους πόρους που απαιτούνται για να παράσχει στον Τζέικ οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη χρειαστεί στο μέλλον. Εκείνη πήρε τον Τζέικ στο σπίτι της με ανοιχτές αγκάλες.
Δυστυχώς, ο όγκος του εργαστηρίου έχει αρχίσει να μεγαλώνει ξανά, αλλά η Brown τον αποστραγγίζει από το υγρό μία φορά την εβδομάδα για να μην μεγαλώσει πολύ. Στόχος της είναι να δώσει στον Τζέικ όσο το δυνατόν περισσότερη άνεση και αγάπη μετά από όλα όσα έχει περάσει.

 

Φωτογραφίες: COURTESY OF LONG WAY HOME

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο