Αυτά είναι τα μέρη του σπιτιού που κρύβονται αλλά μπορεί να κινδυνέψουν οι γάτες σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν στο σπίτι σας έχετε και γάτα και σκύλο, θα γνωρίζετε καλά πόσα διαφορετικές συμπεριφορές έχουν αυτά τα δυο ζώα. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά, εξωστρεφή, φιλικά και δείχνουν τα συναισθήματά τους. Από την άλλη οι γάτες είναι πιο μοναχικές, πιο ανεξάρτητες και δίνουν συχνά την εντύπωση πως ζουν στον κόσμο τους. Συχνά μάλιστα κουράζονται από εμάς και εξαφανίζονται για να ησυχάσουν. Και εξαφανίζονται για τα καλά. Τόσο καλά που συχνά κάνουμε πόση ώρα να τις βρούμε καθώς επιλέγουν τα πιο απίθανα μέρη. Γιατί όμως έχουν την ανάγκη να κρυφτούν; Και ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αλλά και επικίνδυνες μέσα στο σπίτι κρυψώνες τους;

“Οι γάτες είναι αρπακτικά και πολύ καλοί κυνηγοί. Κρύβονται ενστικτωδώς όταν ετοιμάζονται να κυνηγήσουν και όταν θέλουν να μην τις δουν άλλα αρπακτικά. Το κρύψιμο τις κάνει να νιώθουν ασφαλείς όταν αντιληφθούν ότι ένας εχθρός βρίσκεται κάπου κοντά τους. Εκεί θα μείνουν μέχρι να περάσει ο κίνδυνος” θα πει η Marci Koski, ειδική στη μελέτη της συμπεριφοράς των γάτων.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που κάνει αυτά τα ζώα να αναζητούν κρυψώνες είναι όταν δεν νιώθουν καλά. Η Ingrid Johnson, ειδική επίσης στη μελέτη της συμπεριφοράς των γάτων, θα πει: “Όταν δεν νιώθουν καλά, “αποσύρουν” τον εαυτό τους από τις κανονικές τους ασχολίες. Και πάνε σε παράξενα και διαφορετικά, από ό,τι συνήθως, μέρη να κρυφτούν για να μην εντοπιστούν από άλλα ζώα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γάτες που έχουν γεννήσει. Όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκουν ένα μέρος να γεννήσουν αλλά αν αντιληφθούν ότι εκεί κινδυνεύουν, θα πάρουν τα μικρά τους και θα τα πάνε αλλού για να τα προστατέψουν”.

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε γιατί οι γάτες, ακόμα και μέσα στο σπίτι, έχουν την ανάγκη τους να κρυφτούν. Από την άλλη βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές τις έχουμε βρει σε σημεία που είναι επικίνδυνα για τη ζωή τους. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για γάτες που πλύθηκαν με τα ρούχα στο πλυντήριο ρούχων; Κάποιες επιβίωσαν, κάποιες όμως όχι. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες κρυψώνες τους.

Στην ντουλάπα σας

Σύμφωνα με την Johnson δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι γάτες επιλέγουν την ντουλάπα μας για κρυψώνα: “Όταν οι γάτες φοβηθούν από κάτι, συνήθως πηγαίνουν να κρυφτούν μέσα στο υπνοδωμάτιό μας, είτε είμαστε εκεί είτε όχι. Και αυτό για να μας νιώθουν, να μυρίζουν κάτι από εμάς και να αισθάνονται σιγουριά. Η ντουλάπα μάλιστα που είναι και σκοτεινή αποτελεί την τέλεια κρυψώνα για εκείνες. Πετάνε έξω κάποια ρούχα και στριμώχνονται στα άλλα. Εκεί μπορεί να μείνουν ώρες. Καλό λοιπόν θα είναι αν ετοιμάζεστε να φύγετε από το σπίτι, να ελέγχετε τις ντουλάπες σας για να μη μείνουν μέσα τα άτακτα τετράποδα.

Πάνω ή πίσω από μια ντουλάπα ή μια συρταριέρα

Υπάρχουν πολλές γάτες που θέλουν να βρίσκονται ψηλά. Δεν μπορεί να μην έχετε βρει τη δική σας πάνω στο ψυγείο, πάνω στη βιβλιοθήκη σας ή πάνω σε μια ντουλάπα. Πολλές φορές μπαίνουν και μέσα στα συρτάρια. Επειδή όμως υπάρχει περίπτωση να μην τις καταλάβετε και να κλείσετε την ντουλάπα, βάλτε μέσα κάτι που να μυρίζει κανέλα, μέντα ή κίτρο, ώστε να μην πλησιάσουν.

Κάτω από τα έπιπλα

Ένα από τα πιο γνωστά σημεία τους. Είτε κάτω από το κρεβάτι, είτε κάτω από την τραπεζαρία είτε κάτω από καναπέδες οι γάτες εκεί μπορεί να περάσουν όλη τη μέρα τους. Θα πρέπει όμως και σε αυτήν την περίπτωση να είστε προσεκτικοί καθώς κάποιες ανακλινόμενες πολυθρόνες ή κρεβάτια μπορεί να γίνουν άσχημες παγίδες για αυτές.

Πάνω στο καλοριφέρ

Άλλο ένα αγαπημένο τους σημείο ειδικά το χειμώνα. Αν όμως υπάρχει κοντά η αποθήκη με τον καυστήρα, τότε θα πρέπει να μην αφήνετε να μπαίνει εκεί η γάτα σας. Θα πρέπει να κλείνετε καλά την πόρτα. Πάλι κάποιες μυρωδιές όπως αυτή της μέντας ή της κανέλας, θα την κρατήσουν μακριά.

Στο πλυντήριο ρούχων ή το στεγνωτήριο

Μια από τις πιο συνηθισμένες κρυψώνες τους. Όταν μάλιστα υπάρχουν μέσα και τα ρούχα που είναι να πλυθούν, τότε αυτοί οι χώροι γίνονται αναπαυτικά κρεβάτια για εκείνες. Το να σας πούμε ότι είναι επικίνδυνο, μάλλον δεν χρειάζεται. Ακόμα και αν νομίζετε ότι είστε πολύ προσεκτικοί, το λάθος μπορεί εύκολα να γίνει. Υπάρχουν γάτες που επέζησαν μετά από πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων, όμως αυτό συμβαίνει σπάνια.

Σε χάρτινα κουτιά

Μια καλή εναλλακτική του πλυντηρίου ρούχων είναι τα χαρτόκουτα. Ασφαλή και στη σωστή θερμοκρασία για τη γατούλα σας, μπορούν να γίνουν το καλύτερο μέρος για να κρυφτεί. Αν δεν θέλετε να το έχετε μέσα στα πόδια σας, βάλτε το σε μια άκρη και εκείνη θα το βρει. Βάλτε του μέσα και το αγαπημένο παιχνίδι της ώστε να γίνει πιο οικείο.

Πάνω σε κάτι που έχει μάρμαρο ή πλακάκι

Εδώ πηγαίνουν όταν είναι άρρωστες. Σε αντίθεση με τα ζεστά μέρη που προτιμούν συνήθως, όταν δεν νιώθουν καλά, επιζητούν κάτι δροσερό. Για αυτό αν δείτε κάτι τέτοιο, που συνιστά αλλαγή της συμπεριφορά τους ζώου σας, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

 

 

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Ολγα 16 Μαρτίου, 2021 - 12:23 μμ

Γεια σας,έχουμε μια γάτα που είναι έγκυος περίπου δύο μήνες .Έχει χαθεί κάπου από το Σάββατο το μεσημέρι και την έχουμε ψάξει παντού και σε άλλες γειτονιες,δεν την βρίσκουμε πουθενά .Βέβαια το Σάββατο είχαν έρθει κάτι μάστορες και κάνανε φασαρία και ήθελε να φύγει ,είχε τρελαθεί ..Ανησυχούμε γιατί δεν το έχει ξανακάνει

Reply
Μυρτώ Τζώρτζου 28 Μαρτίου, 2021 - 11:05 μμ

Συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης αλλά έχουμε πάρα πολλά μηνύματα γενικά, ειδικά τώρα στην καραντίνα, και δεν προλαβαίνουμε. Βρέθηκε η γατούλα σας;

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο