Αυτά είναι τα πρώτα Χριστούγεννα με το σκυλάκι σας; Τι να προσέξετε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι ιδιαίτερα για εσάς καθώς ένα νέο μέλος έχει προστεθεί στην οικογένειά σας. Πρόκειται για το σκυλάκι σας που υιοθετήσατε (κατά προτίμηση από Φιλοζωική ή από το δρόμο) και σας έχει ξετρελάνει. Έτσι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι τα πρώτα μαζί του. Μέχρι εδώ καλά. Πριν όμως αρχίσετε τους στολισμούς και τα σχετικά, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτές οι μέρες εκτός από ευχάριστες μπορεί να γίνουν και επικίνδυνες για το ζωάκι σας αν δεν προσέξετε.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Στολίστε με προσοχή

Κάποια στολίδια ή διακοσμητικά αντικείμενα φαίνονται σαν παιχνίδια στα μάτια του σκύλου σας, ο οποίος θα θελήσει να παίξει μαζί τους. Για αυτό καλό είναι να τα έχετε μακριά του. Βάλτε λοιπόν κάτι προστατευτικό γύρω από το δέντρο σας ώστε να μην έχει πρόσβαση ούτε στα λαμπάκια ούτε σε τίποτα άλλο. Αποφύγετε τις γιρλάντες και τις κορδέλες γιατί μπορεί να τις φάει. Αν είναι δε μικρό σε ηλικία, τότε θα τις φάει σίγουρα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο να τρέχετε στον κτηνίατρο χριστουγεννιάτικα. Και πού να τον βρείτε εκείνη τη μέρα…

Προσοχή επίσης και στα ψεύτικα χιόνια και βαμβάκια. Όλα αυτά περιέχουν τοξικά πράγματα που μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου σας.

Θα πρέπει να τον επιβλέπετε όσο μπορείτε περισσότερο

Εντάξει μπορεί να είναι δύσκολο να προσέχετε όλη την ώρα το σκύλο σας τις μέρες αυτές αλλά θα πρέπει. Ένας μήνας είναι, προσπαθήστε να το κάνετε. Τα κουταβάκια κάνουν σαν τρελά από τη χαρά τους και θα το διαπιστώσετε σύντομα, αν δεν το έχετε ήδη διαπιστώσει. Βλέπουν όλο το σπίτι σαν ένα τεράστιο πάρκο που μπορούν να κάνουν όποια τρέλα θέλουν.

Αν τώρα είναι αδύνατο να έχετε το σκύλο σας όλη την ώρα υπό επίβλεψη, ίσως χρειαστεί να τον βάλετε κάποια στιγμή σε ένα δωμάτιο ή σε ένα κρέιτ. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται κάπως, όμως είναι πολύ καλύτερο από το να το διακινδυνέψετε. Ένα δέντρο στολισμένο και γεμάτο λαμπάκια είναι πρόκληση. Και για παιδιά αλλά και για ζώα.

Τέλος μην αφήνετε τα δώρα που θα σας κάνουν κάτω από το δέντρο. Συγκεντρώστε τα σε ένα δωμάτιο. Διαφορετικά υπάρχει η πιθανότητα να τα βρει ο σκύλος σας και να αρχίσει να τρώει το περιτύλιγμα και τις κορδέλες.

Μην ξεχνάτε την καθημερινή ρουτίνα σας

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει καμιά σημασία που είναι γιορτές και γενικά στο σπίτι επικρατεί το χάος. Εσείς πρέπει λίγο πολύ να κάνετε την καθημερινή ρουτίνα με το σκύλο σας. Που σημαίνει τη βόλτα του, το παιχνίδι του, οτιδήποτε κάνετε και τις άλλες μέρες. Και μην ξεχνάτε: ένα κουρασμένο σκυλί είναι ένα καλό σκυλί. Όπερ σημαίνει παίξτε όσο μπορείτε μαζί του ώστε να μην έχει όρεξη να κάνει τα δικά του για να ξεδώσει. Πριν λοιπόν έρθουν οι καλεσμένοι στο σπίτι, “κουράστε” το σκύλο σας. Θα έχετε ήσυχο το κεφάλι σας και εκείνον ικανοποιημένο και έτοιμο για ύπνο.

Προσοχή στην πόρτα

Έχει πολλές φορές συμβεί να το σκάει σκύλος από το σπίτι την ώρα που ανοίγει η πόρτα για να έρθουν ή να φύγουν οι καλεσμένοι. Έχουν χαθεί ή τραυματιστεί ζώα έτσι. Καλό λοιπόν θα είναι εκείνη τη στιγμή να τον περιορίσετε ώστε να ελέγχετε την κατάσταση. Επίσης θα πρέπει να τον έχετε εκπαιδεύσει στο πώς να φερθεί όταν έρθει ο κόσμος σπίτι σας. Αυτό είναι επίσης βασικό.

Να του μάθετε ποια είναι η σωστή συμπεριφορά σε μια συγκέντρωση, σε ένα πάρτι

Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μια καλή ευκαιρία να συναντηθείτε με φίλους και συγγενείς. Να κάνετε κάποιο πάρτι ή μια γιορτή στο σπίτι σας. Το ότι επικρατεί χαρά και όλοι είναι κεφάτοι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οι καλεσμένοι να ανεχτούν και έναν τρελαμένο σκύλο που πηδάει εδώ και εκεί ανεξέλεγκτος. Στο χέρι σας είναι να μη συμβεί αυτό. Γιατί εσείς μπορεί να μην έχετε πρόβλημα με αυτό, όμως κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν. Αν δεν τον έχετε ήδη εκπαιδεύσει, η μόνη λύση είναι αυτή του κρέιτ ή ενός άλλου δωματίου. Εκεί πρέπει να μείνει περιορισμένος όσο χρειάζεται.

Και μην πείτε αυτό που λένε ορισμένοι “Όσοι έρχονται σπίτι μου θα πρέπει να αγαπούν και τα ζώα μου”, γιατί τα αγαπούν. Απλά δεν θέλουν να τα έχουν πάνω τους και αυτό είναι δικαίωμά τους. Μην γινόμαστε λοιπόν υπερβολικοί ή γραφικοί. Αν στο δωμάτιο που θα τον βάλετε ή το κρέιτ, του έχετε λιχουδιές και παιχνίδια, τότε δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι κακό να τον απομονώσετε. Για λίγο είναι και όχι για πάντα.

Τέλος, καλό είναι να βρείτε ποιο κτηνιατρείο θα είναι ανοιχτό αυτές τις μέρες ή ποιος κτηνίατρος θα είναι διαθέσιμος σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Μην ψάχνετε τελευταία στιγμή.

Προσοχή στο φαγητό των ημερών

Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι γεμάτες λιχουδιές, γλυκά και φαγητά που όμως δεν κάνουν για το σκύλο σας. Παρακαλέστε τους καλεσμένους σας να μην δώσουν κάτι από το πιάτο τους στο σκύλο σας αν τον δουν να τους καρφώνει με εκείνο το παραπονιάρικο βλέμμα. Για παράδειγμα, πολλά γλυκά που δεν έχουν ζάχαρη έχουν ξυλιτόλη, η οποία είναι τοξική για τα ζώα. Απαγορεύονται επίσης τα γλυκά με σοκολάτα, η σοκολάτα φυσικά, το φυστικοβούτυρο, τα κόκαλα και τα διάφορα λίπη.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο