Αρκτούρος: Ο ορφανός αρκουδάκος Θωμάς έγινε ενός χρόνου- ΕΙΚΟΝΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ

από Μυρτώ Τζώρτζου
Αρκούδος Θωμάς

Την ιστορία του αρκούδου Θωμά τη γνωρίζετε. Ο Θωμάς άλλωστε μας έχει συγκινήσει όλους καθώς διασώθηκε μόλις τριών μηνών έχοντας χάσει τη μητέρα του.

Ο Θωμάς -οι κάτοικοι του έδωσαν αυτό το όνομα γιατί βρέθηκε πέρυσι την Κυριακή του Θωμά- είναι ένας… survivor. Έχασε τη μαμά του για άγνωστους λόγους και περιπλανήθηκε μόνος για τουλάχιστον 2-3 ημέρες σε μία ηλικία που η επιβίωσή του εξαρτιόταν άμεσα από το μητρικό γάλα, καθώς ήταν η κύρια τροφή του. Αυτός, όμως, επιβίωσε τρώγοντας καρπούς και χόρτα!

Τον εντόπισαν να περιφέρεται μόνος του κάτοικοι του Πολυπόταμου Φλώρινας, οι οποίοι ειδοποίησαν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) του Αρκτούρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – ARCTUROS.

Αφού κατάφεραν και τον βρήκαν και τον έπιασαν, τον μετέφεραν στο Κτηνιατρείο Άγριων Ζώων του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Ο μικρούλης ήταν λιποβαρής και υποσιτισμένος. Από την πρώτη στιγμή τρεφόταν με ειδικό παρασκεύασμα γάλακτος, υποκατάστατο του μητρικού. Παράλληλα έδειχνε προτίμηση και σε μικρά κομμάτια φρούτων.

Οι άνθρωποι του Αρκτούρου τον περιέθαλψαν και τον μεγάλωσαν. Κατά καιρούς μας έδειχναν φωτογραφίες του και μας έλεγαν τις περιπέτειές του. Πώς περνάει, τι τρώει και πόσο όμορφος γινόταν. 

Η ιστορία του αλλά και οι φωτογραφίες του έγιναν από την πρώτη στιγμή viral. Και ποιος δεν ξετρελάθηκε μαζί του. Ήταν σαν ψεύτικος, σαν λούτρινο αρκουδάκι. Το μικρό εκείνο πλασματάκι έγινε σιγά σιγά ένας κανονικός αρκούδος. Ο οποίος θα εντασσόταν στο πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με σκοπό την επιστροφή του στο φυσικό περιβάλλον.

Και ο χρόνος πέρασε. Και πήγε στο φυσικό περιβάλλον, στο Κέντρο Επανένταξης του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Οι φροντιστές του δεν είχαν πλέον άμεση επαφή μαζί του ώστε να επιτευχθεί η ανεξαρτησία του από τους ανθρώπους.

Και να που ήρθε η στιγμή να γιορτάσουμε τα πρώτα γενέθλιά του. Ο μικρούλης ορφανός Θωμάς έγινε ενός έτους. Οι άνθρωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αναφέρουν ότι έχει μεγαλώσει αρκετά, έχει αποκτήσει ιδανικό βάρος για την ηλικία του και πλέον αποφεύγει την επαφή με τους ανθρώπους. Η αγαπημένη του λιχουδιά είναι τα καρύδια και το μέλι. Όμως ο ζεστός φετινός χειμώνας δεν του επέτρεψε να βιώσει σωστά τον πρώτο του χειμέριο λήθαργο με αποτέλεσμα να παραμείνει δραστήριος.

Ο Αρκτούρος είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 και έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αφορμή της ίδρυσής του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων. Μια αφορμή που οδήγησε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και ενεργειών.

Μέσα στις δράσεις του Αρκτούρου είναι επίσης και η εκπόνηση επιστημονικών μελετών, η παροχή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στα ζητήματα βιοποικιλότητας και αειφορίας, ενώ προσπαθεί να ασκεί πολιτική πίεση βασιζόμενος σε ολοκληρωμένα προγράμματα και λύσεις.

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Eλευθερια γαληνου 18 Μαρτίου, 2023 - 12:37 μμ

Καταπληκτικη δουλεια

Reply
Eλευθερια γαληνου 18 Μαρτίου, 2023 - 12:38 μμ

Μβραβο

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο