Χάτσικο: Ο σκύλος-θρύλος της Ιαπωνίας

από Μυρτώ Τζώρτζου

O Χάτσικο (Hachiko), που στα Ιαπωνικά σημαίνει “Πιστός σκύλος”, ήταν ένας σκύλος ράτσας Ακίτα, ο οποίος γεννήθηκε τον Νοέμβριο το 1923, στην πόλη Odate, στην περιφέρεια Akita της Ιαπωνίας. Το 1924 ο ιδιοκτήτης του, καθηγητής Γεωργίας Χιντεσαμπούρο Ουένο (Hidesamburō Ueno), τον πήρε μαζί του στο Τόκιο, όπου ζούσε και εργαζόταν.  Κατά τη διάρκεια της ζωής του καθηγητή, κάθε πρωί που έφευγε για το Πανεπιστήμιο, ο σκύλος τον συνόδευε μέχρι την πόρτα. Το βράδυ ο Χάτσικο πήγαινε και τον περίμενε στο σιδηροδρομικό σταθμό Shibuya. Όταν ο καθηγητής επέστρεφε με το τρένο από το Πανεπιστήμιο, τον υποδεχόταν και τον συνόδευε σπίτι.

O Χάτσικο περίμενε το αφεντικό του στο σταθμό. Αυτό γινόταν μέχρι τον Μάιο του 1925, όταν ο καθηγητής έπαθε εγκεφαλικό καθώς έκανε διάλεξη. Ο σκύλος, τον περίμενε να κατεβεί απ το συγκεκριμένο τρένο, όπως πάντα, αλλά ο καθηγητής είχε ήδη πεθάνει. Μετά από τον θάνατο του καθηγητή, ο Χάτσικο δόθηκε σε άλλα σπίτια, αλλά καθημερινά δραπέτευε επιστρέφοντας στο παλιό του σπίτι. Κάθε βράδυ, την ίδια ώρα που περίμενε τον καθηγητή στον σταθμό, ήταν εκεί, περιμένοντας να δει το φίλο του να κατεβαίνει από το τρένο για να τον συνοδεύσει σπίτι.
Αυτό συνεχίστηκε για τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι τακτικοί θαμώνες του σταθμού, οι οποίοι είχανε δει τον σκύλο να περιμένει τον καθηγητή, πρόσεξαν ότι ακόμα και μετά το θάνατό του, ήτανε εκεί κάθε μέρα την ίδια ώρα.

Το 1928, ο νέος υπεύθυνος του σταθμού συμπάθησε το σκύλο και του έφτιαξε ακόμη και χώρο σε μια από τις αποθήκες του σταθμού, ώστε να έχει ένα μέρος να κοιμάται. Ο σκύλος εμφανιζόταν στην πλατφόρμα του τρένου, μόνο την ώρα που ερχόταν το τρένο του καθηγητή. Τις υπόλοιπες ώρες περιφερόταν στον σταθμό, ξεκουραζόταν στην αποθήκη, ή επέστρεφε στο παλιό του σπίτι που ανήκε πλέον σε άλλον.

Ένας από τους πρώην φοιτητές του καθηγητή, ο οποίος ήταν ειδικός στους σκύλους Ακίτα, ακολούθησε τον Χάτσικο και έμαθε την ιστορία του. Κατέγραψε μάλιστα κατέγραψε πόσοι καθαρόαιμοι σκύλοι της ράτσας αυτής υπήρχαν στην Ιαπωνία. Εκείνα τα χρόνια ήταν τριάντα. Τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το θάνατο του Χάτσικο, συνήθιζε να τον επισκέπτεται και να τον φροντίζει, γράφοντας άρθρα για την αφοσίωσή του. Σιγά- σιγά ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται και να μαθαίνει περισσότερα για τη συγκεκριμένη ράτσα. Το 1932, ένα από αυτά τα άρθρα δημοσιεύτηκε στη μεγαλύτερη εφημερίδα του Τόκιο και η ιστορία του Χάτσικο έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα. Ο Χάτσικο έγινε σύμβολο πίστης. Συμβόλιζε το πνεύμα αγάπης και αφοσίωσης που πρέπει να υπάρχει σε κάθε οικογένεια. Γονείς και δασκάλοι χρησιμοποιούσαν την ιστορία του ως παράδειγμα προς μίμηση. Τον Απρίλιο του 1934, παρουσία του Χάτσικο, έγινε η παρουσίαση του μπρούτζινου αγάλματός του, στο σταθμό της Shibuya. Το άγαλμα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο καταστράφηκε.

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύονται για να τιμήσουν τη μνήμη και την αφοσίωση του σκύλου σε μια σεμνή τελετή που γίνεται στον σιδηροδρομικό σταθμό της Shibuya. Έτσι το 1948, ζητήθηκε από τον Τακέσι Άντο (Takeshi Ando), γιο του γλύπτη που έφτιαξε το πρώτο άγαλμα (ο οποίος είχε πια πεθάνει), να το ξαναφτιάξει. Το δεύτερο αυτό άγαλμα, παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 1948 και αποτελεί έκτοτε ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης. Η είσοδος του σταθμού που βρίσκεται κοντά στο άγαλμα, ονομάζεται “Hachikō-guchi”, που σημαίνει “Έξοδος του Χάτσικο” και είναι μία από τις πέντε εξόδους του σταθμού. Ένα παρόμοιο άγαλμα υπάρχει και στη γενέτειρα του Χάτσικο, την Odate, μπροστά στον σταθμό των τρένων. Το 2004 φτιάχτηκε και ένα τρίτο άγαλμα, πάνω στην βάση του πρώτου αγάλματος που είχε δημιουργηθεί το 1934, και τοποθετήθηκε μπροστά από Μουσείο Σκύλων Ακίτα στην Odate.
Ο Χάτσικο, πέθανε στις 8 Μαρτίου το 1935, και σήμερα βρίσκεται βαλσαμωμένος στο Μουσείο Φυσικών επιστημών στο Τόκιο. Τέτοια μέρα κάθε χρόνο γιορτάζεται η ημέρα των Ακίτα σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: pronews.gr

1-494 90-Years-Later-the-Legendary-Dog-Hachiko-Finally-Reunited-with-His-Beloved-Owner-2 200px-Hachiko 800px-Hachiko_Stuffed_specimen 980x hachiko-loyal-dog hachiko-loyal-dog-2 hachiko-loyal-dog-3 hachiko-most-loyal-dog Hachiko's_grave_in_the_Aoyama_cemetery,_Minatoku,_Tokyo,_Japan img 1-497

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο