Γάτες και γάλα: Τους δίνουμε ή όχι;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το γάλα κάνει καλό στις γάτες, στην πραγματικότητα είναι κάτι που δεν πρέπει να τους το δίνετε άφοβα. Και αυτό γιατί μπορεί να τους προκαλέσει πολλά θέματα με την υγεία τους, από μια απλή αναστάτωση στο στομάχι μέχρι σοβαρή και επικίνδυνη διάρροια.

Και μπορεί τα μικρά γατάκια να το απολαμβάνουν όσο τίποτα άλλο, καθώς τους θυμίζει το γάλα της μαμάς τους, όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής τους διατροφής.

Ο πιο σημαντικός λόγος που αντενδείκνυται δεν είναι άλλος από τη λακτόζη, κάτι που δύσκολα χωνεύει το στομάχι τους. Στις περισσότερες γάτες λείπει το ένζυμο λακτάση, το οποίο βοηθάει στην απορρόφηση της λακτόζης. Η λακτάση διασπά τη λακτόζη και δρα κατά των συμπτωμάτων της δυσανεξίας.  Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν την ικανότητα να χωνέψουν τα ζάκχαρα που έχει το γάλα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα προβλήματα όπως πόνοι στο στομάχι και διάρροια. Στο εμπόριο υπάρχουν γάλατα χωρίς λακτόζη τα οποία μπορείτε να δώσετε άφοβα στη γατούλα σας.

Αν τώρα αναρωτιέστε αν το γάλα έχει θρεπτικά συστατικά που οι γάτες χρειάζονται, η απάντηση είναι όχι. Δεν ισχύει ότι οι γάτες πρέπει να πίνουν γάλα για να παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.  Στην πραγματικότητα το αγελαδινό γάλα δεν προσφέρει τίποτα στις διατροφικές ανάγκες τους. Αν μια γάτα έπινε μόνο γάλα, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται η γατούλα μας ώστε να ενυδατωθεί; Νερό. Αν της έχετε πάντα το μπολάκι της με δροσερό καθαρό νερό, θα είναι απολύτως ευχαριστημένη.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο