Γιατί οι γάτες είναι πολύ προστατευτικές με την κοιλιά τους;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία των γάτων είναι η κοιλιά τους. Και είναι και το σημείο που τρελαινόμαστε εμείς να χαϊδεύουμε. Συχνά όμως εισπράττουμε μια γρατσουνιά ή ένα ξεφύσημα θυμού από αυτές. Γιατί μπορεί κάποιες γάτες να αφήνουν να ασχολούμαστε με την κοιλίτσα τους, όμως υπάρχουν άλλες-και μάλλον είναι και οι περισσότερες-που δεν θέλουν πολλά πολλά με αυτό το σημείο. Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί;

Η ευαίσθητη περιοχή τους 

Οι γάτες είναι από τα ζώα που είναι και θηρευτές και θηράματα λόγω του μικρού μεγέθους τους. Το στομάχι τους έχει τα πιο ζωτικά και ευαίσθητα όργανά τους, τα οποία ενστικτωδώς πάνε να προστατέψουν. Για αυτό το λόγο μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά στο άγγιγμα αυτής της περιοχής. Είναι γραμμένο στο DNA τους.

Γιατί όμως δείχνουν την κοιλιά τους;  

Γιατί όμως ενώ είναι τόσο προστατευτικές με την κοιλιά τους, συχνά την εκθέτουν; Σύμφωνα με την ειδική συμπεριφοριολόγο  Pam Johnson-Bennett όταν δυο γάτες τσακώνονται, η μία πιθανόν να εκθέσει το στομάχι της κυλώντας ταυτόχρονα πέρα δώθε. Και ενώ μπορεί αυτό να κάνει κάποιον να πιστέψει ότι αυτή είναι μια κίνηση υποταγής, στην πραγματικότητα η γάτα δείχνει στην αντίπαλη γάτα ότι αν χρειαστεί, είναι έτοιμη για καβγά. Ότι σε αυτή τη στάση είναι έτοιμα και τα νύχια και τα δόντια.

Από την άλλη αν η γατούλα σας δείχνει την κοιλίτσα της ξαπλωμένη νωχελικά και χαλαρά, είτε όταν λιάζεται είτε όταν κοιμάται στο κρεβάτι σας, αυτό σημαίνει ότι είναι χαλαρή και νιώθει καλά και προστατευμένη στο περιβάλλον της. Αν εκείνη την ώρα εσείς πάτε να την πειράξετε στην κοιλιά, ενδέχεται να αντιδράσει. Που σημαίνει ότι ναι μεν είμαι χαλαρή και νιώθω ασφάλεια όμως υπάρχουν και κάποια όρια. Υπάρχουν βέβαια και αυτές που μας αφήνουν να πειράζουμε την κοιλιά τους χωρίς να αντιδρούν.

Κάθε γάτα είναι διαφορετική. Διαφορετικές είναι και οι αντιδράσεις της. Για αυτό εμείς θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να τη μάθουμε. Να καταλάβουμε τι θέλει και με τι δεν νιώθει καλά. Γιατί συχνά όταν σας δείχνει την κοιλιά της, δεν σημαίνει ότι σας καλεί να τη χαϊδέψετε αλλά για να δείξει ότι απλά περνάει καλά. Και μέχρι εκεί. Κάτι που πρέπει να σεβαστείτε. Και φυσικά σε καμιά δε περίπτωση δεν τη μαλώνετε αν αντιδράσει άσχημα την ώρα που εσείς τη χαϊδέψετε στην κοιλιά της. Τα όρια που μας βάζει ένα ζώο θα πρέπει να τα σεβόμαστε και να μην τα παραβιάζουμε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο