Γνωρίστε τον αδέσποτο γατούλη που οι χάρτες της Google τον έχουν ως τουριστικό αξιοθέατο

από Μυρτώ Τζώρτζου
tuxedo cat

Η όμορφη πολωνική πόλη Szczecin έχει ένα μήνυμα για τους επισκέπτες της: Ελάτε να δείτε τον Gacek και θαυμάστε το πόσο διάσημος είναι. Αλλά μην τον ταΐζετε!

Και όμως δεν είναι αστείο. Ο ασπρόμαυρος αδέσποτος γατούλης, που ζει στην οδό Kaszubska της πόλης και αποκαλείται «ο βασιλιάς της οδού Kaszubska», έχει γίνει το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο στην παραποτάμια αυτή πόλη των 395 χιλιάδων κατοίκων στη βορειοδυτική Πολωνία. Και αυτό δεν είναι κάτι αμελητέο αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια ιστορική πόλη, με ποτάμι, καταστήματα, εστιατόρια και άλλα πολλά αξιοθέατα.

Οι ντόπιοι, οι οποίοι φροντίζουν το γλυκύτατο αυτό τετράποδο, του οποίου το όνομα σημαίνει νυχτερίδα με μεγάλα αφτιά, και του έχουν και σπιτάκι με κουβερτούλα, πιστεύουν ότι είναι περίπου 7 ετών. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια.

Ο όμορφος Gacek δεν είναι κάποιος τυχαίος καθώς έχει και τις κριτικές του στο ίντερνετ, με μέσο όρο βαθμολογίας 4,9. Και είναι τόσο δημοφιλής που οι τουρίστες δεν σταματούν να φωτογραφίζονται μαζί του. Υπάρχει όμως μια πινακίδα εκεί που  παρακαλεί τους ανθρώπους που θέλουν να του δώσουν τροφή να μην του την πετάνε αλλά να την αφήνουν σε σακουλάκια. Και αυτό γιατί ο γατούλης έχει παχύνει από όλα αυτά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που τον φροντίζουν να προσέχουν τη διατροφή του ώστε να μην παχύνει περισσότερο.

Κατά τα άλλα ο γάτος είναι ήρεμος και χαλαρός με τους ανθρώπους αλλά δεν θέλει πολλά χαϊδέματα. Επίσης δεν θέλει καθόλου το κρύο. Και φυσικά μια τέτοια διασημότητα δεν μπορεί να μην έχει σελίδα στο Instagram όπου

Ο Gacek είναι γάτος tuxedo. Αυτός ο όρος έχει να κάνει με τα χρώματά των ζώων αυτών (άσπρο-μαύρο, άσπρο-μολυβί κτλ) και όχι με κάποια ράτσα γάτας. Οι περισσότερες γάτες tuxedo είναι ασπρόμαυρες, δηλαδή έχουν περισσότερο μαύρο στο σώμα τους και λιγότερο από 40% άσπρο σε στήθος, κοιλιά, μύτη και πόδια. Συχνά μάλιστα έχουν και μια λευκή τούφα στην άκρη της ουράς τους, η οποία είναι υπέροχη. Κάποιες έχουν και μια μαύρη μάσκα που καλύπτει όλο το κεφάλι τους.

Αυτά τα πανέμορφα τετράποδα είναι σαν να φορούν το άλλοτε επίσημο ανδρικό ντύσιμο σμόκιν ή φράκο, tuxedo στα αγγλικά. Από αυτό μάλιστα πήραν και την ονομασία τους.

Η εμφάνιση των δίχρωμων γατιών είναι έντονη σε ταινίες κινούμενων σχεδίων. Σίγουρα θα έχετε δει πολλούς τέτοιους γάτους πρωταγωνιστές. Όπως οι: Felix the cat (χαρακτήρας κινημένων σχεδίων, 1919), Tom (από τη διάσημη σειρά Tom & Jerry), Figaro (από την ταινία Πινόκιο της Disney) και φυσικά ο μπουνταλάς σταρ Sylvester που κυνηγάει μονίμως τον κακόμοιρο Tweety.

Το ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τις γάτες θεές είναι γνωστό. Αλλά αυτό που ίσως να μην είναι γνωστό είναι το ότι το 70% των γάτων που απεικονίζονται στους βασιλικούς αιγυπτιακούς τάφους είναι γάτες tuxedo.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Krola_Karo/Reddit

hollusaurus/Reddit

werona.en/Instagram

Gacek (@kotgacekeveryday) • Φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο