Πώς τα κατοικίδια προστατεύουν τα παιδιά από τις αλλεργίες και την παχυσαρκία

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δύο από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής, τα μωρά και τα σκυλιά θα έπρεπε να ζουν μαζί και να χαίρονται το ένα την παρέα του άλλου, κάτι που είναι, όπως φαίνεται, καλό για την υγεία τους. Τα περισσότερα σκυλάκια τρελαίνονται με τα μωρά και δείχνουν απίστευτα ευτυχισμένα δίπλα τους. Τις ίδιες αντιδράσεις έχουν και τα μωρά, τα οποία, όπως φαίνεται, ωφελούνται διπλά.

Σύμφωνα λοιπόν με μια πρόσφατη έρευνα της επιδημιολόγου παιδιών Ανίτας Κοζίρσκι του καναδικού πανεπιστημίου της Alberta που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Microbiome” τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν με κατοικίδια είναι λιγότερο επιρρεπή στην παχυσαρκία και στις αλλεργίες σε ποσοστό 70%. Και αυτό γιατί έχουν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων (Ruminococcus και Oscillospira) στο έντερο που φαίνεται να προστατεύουν από την παχυσαρκία και τις αλλεργίες αργότερα στη ζωή. Η Κοζίρσκι είναι μια από τις κορυφαίες στον κόσμο ερευνήτριες στη χλωρίδα του εντέρου.

Επίσης από την έρευνα αυτή φάνηκε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να έχουν και άσθμα. Με άλλα λόγια όταν τα μωρά έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με βακτήρια που βρίσκονται στη γούνα και στις πατούσες των κατοικίδιων, ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι το αν τα βακτήρια αυτά προέρχονται από τα ίδια τα ζώα ή από τα χέρια των ανθρώπων που χαϊδεύουν τα ζώα. “Όταν υπήρχε κατοικίδιο στο σπίτι, η εμφάνιση αυτών των βακτηρίων ήταν διπλάσια”, ανέφερε η Κοζίρσκι, προσθέτοντας ότι η έκθεση στα κατοικίδια φάνηκε ότι επηρεάζει εμμέσως το μικροβίωμα του εντέρου –από τη μητέρα στο αγέννητο παιδί- στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της ζωής του παιδιού.

Τέλος οι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως φτάσει η ώρα που θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε κατοικίδια σε… χαπάκι, που θα φτιάξουν οι φαρμακοβιομηχανίες ώστε να επωφεληθούμε από τα βακτήρια που φέρουν μαζί τους τα ζώα όσοι δεν έχουμε κάποιο στο σπίτι μας. 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο