6 πράγματα που πρέπει να προσέχετε στη θάλασσα με το σκύλο σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν σκύλο και τον παίρνουν μαζί τους στις καλοκαιρινές διακοπές. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, λόγω του κόστους ενός ξενοδοχείου ζώων, αν δεν έχετε κάποιον να σας τον φυλάξει, αναγκαστικά τον παίρνετε μαζί σας. Άλλωστε τα pet friendly ξενοδοχεία γίνονται όλο και περισσότερα.

Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι το κολύμπι, ακόμα και αν ο σκύλος τρελαίνεται για αυτό ή είναι καλός σε αυτό, δεν είναι το πιο ακίνδυνο πράγμα στον κόσμο. Και όπως θα προσέχατε με ένα μικρό παιδί, έτσι θα πρέπει να προσέχετε και αυτόν. Δεν μπορείτε να είστε ποτέ σίγουροι για τις αντιδράσεις του.

Εμείς σας αναφέρουμε 6 πράγματα που οφείλετε να έχετε κατά νου όταν βρίσκεστε στη θάλασσα μαζί του.

1. Μη θεωρήσετε δεδομένο ότι ξέρει καλό κολύμπι (ακόμα και αν ξέρει)

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Jeffrey Stupine, διευθυντή του κτηνιατρικού κέντρου Pennslyvania SPCA, υπάρχουν σκυλάκια που δεν έχουν την ικανότητα να κολυμπούν όσο άλλα: «Σκεφτείτε τα Ντάξχουντ ή τα γαλλικά μπουλντόγκ, τα οποία έχουν κοντά πόδια και δυσκολεύονται να κάνουν κάποιες κινήσεις ή να σπρώξουν το σώμα τους ώστε να επιπλεύσουν. Υπάρχουν ράτσες επίσης με μακρύ σώμα ή σκυλιά που έχουν βάρος. Άλλες φυλές που λατρεύουν το νερό είναι όλα τα Ριτρίβερ (όπως Λαμπραντόρ, Γκόλντεν και Φλατ), τα Σέτερ, τα Μπαρμπέ, τα Ακίτα, τα Κανίς και τα ουγγαρέζικα Πούλι. Προσοχή με τα μικρόσωμα, όπως τα Μαλτεζάκια, που είναι μεν δεινοί κολυμβητές, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητα σε ρευματικά, αρθριτικά και χαμηλές θερμοκρασίες».

Φυλές που δυσκολεύονται να επιπλεύσουν

Γκρέιχαουντ
Κόργκι
Λαγωνικό Μπάσε
Μπόστον Τέριερ
Μπουλντόγκ
Ντάξχουντ (Τέκελ)
Παγκ

Γεννημένοι κολυμβητές

Ακίτα
Κέρι Μπλου Τεριέ
Μπαρμπέ
Νέας Γης
Ουγγαρέζικο Πούλι
Πουντλ (Κανίς)
Ριτρίβερ (Λαμπραντόρ, Γκόλντεν, Λειότριχο )
Σέτερ (Αγγλικό, Γκόρντον, Ιρλανδικό)
Ιρλανδικό Σπάνιελ Νερού

2. Δεν ξεχνάτε το σωσίβιο

Μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο, όπως παράδειγμα στα ηλικιωμένα σκυλιά, σε αυτά που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, στα υπέρβαρα ή στα κουρασμένα. Φοράμε πάντα σωσίβιο επίσης αν χρειαστεί να κάνουμε μια βόλτα με βάρκα. Σημαντικό είναι το μέγεθος στο σωσίβιο, το οποίο πρέπει να είναι το σωστό. Αν δεν βρείτε σε κάποιο κατάστημα το ακριβές μέγεθος, αναζητήστε το σε άλλο. Μην κάνετε αυτό που κάνουν κάποιοι κηδεμόνες σκύλων, οι οποίοι, προκειμένου να πάρουν, αγοράζουν κάποιο που έχει “περίπου” το μέγεθος που χρειάζεται το ζώο σας. Εδώ πρόκειται για την ασφάλεια του σκύλου μας και δεν πρέπει να παίζουμε με αυτή.

3. Δεν τον αφήνετε χωρίς επίβλεψη

Το λέμε συχνά αλλά είναι πολύ σημαντικό. Είναι σαν να έχετε ένα μικρό παιδί. Θα το αφήνατε χωρίς επίβλεψη; Έχουν συμβεί περιστατικά που το ζώο έφυγε και χάθηκε ή πνίγηκε. Αυτό που μπορεί να συμβεί σε άλλους μπορεί να συμβεί και σε εμάς. Αυτό που συνέβη σε μια χώρα μπορεί να συμβεί και εδώ. Επίσης μην τον αφήσετε να καταπιεί νερό γιατί μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα. Μην αφεθείτε και σας πάρει κανένας ύπνος στην παραλία νομίζοντας ότι θα μείνει δίπλα σας, ενώ δεν είναι δεμένος. Δεν πάει έτσι. Όσο εμπιστοσύνη και να του έχετε, θα πρέπει να τον προσέχετε και να τον προστατεύετε.

4. Δεν κολυμπάτε σε άγνωστα νερά

Μπορεί να είστε γενικά ριψοκίνδυνοι, όμως όταν έχετε μαζί σας το σκύλο σας, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνετε τρέλες. Ρωτήστε αυτούς που γνωρίζουν πληροφορίες για τη θάλασσα που θέλετε να πάτε για πρώτη φορά. Γιατί ακόμα και ο πιο ικανός σκύλος, αν παρουσιαστεί μέσα κίνδυνος, ενδέχεται να πανικοβληθεί και να μην αντιδράσει σωστά. Σκεφτείτε μέδουσες, βράχια, ρεύματα, παλίρροιες, και την κατάσταση του νερού. Στα τέλη του καλοκαιριού φύκια ξεβράζονται και μπορεί να είναι τοξικά. Προσοχή λοιπόν.

 5. Μην αγνοήσετε το κρύο νερό

«Οι σκύλοι δεν μπορούν να μας πουν αν το νερό της θάλασσας είναι ζεστό ή κρύο», θα πει ο Stupine συμπληρώνοντας: «Αν ο σκύλος έχει αρθρίτιδα, μπορεί το κρύο νερό να επιδεινώσει την κατάστασή του. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, για αυτό καλύτερα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως τα σκυλιά μπορούν να πάθουν υποθερμία, όπως και εμείς. Εάν κολυμπάτε μαζί με το σκύλο σας – Φθινόπωρο, Χειμώνα – και αρχίζετε να κρυώνετε, καλό είναι να βγείτε και οι δύο από το νερό».

6. Μην τον αφήσετε να μπει στη θάλασσα, αν είναι κουρασμένος

Αν δείτε ότι ο σκύλος σας είναι κουρασμένος, μην τον αφήσετε σε καμιά περίπτωση να μπει στη θάλασσα. Μερικοί λένε “εντάξει μωρέ, για λίγο”. Ούτε για λίγο δεν πρέπει να μπει. Ένας κουρασμένος σκύλος κινδυνεύει από πνιγμό. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με νεαρούς και μεγάλης ηλικίας σκύλους. Τα νεαρά σκυλιά μπορούν να πάθουν πανικό μέσα στο νερό και τα μεγάλης ηλικίας δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι τόσο δυνατά όσο ήταν στο παρελθόν. Κρατήστε τα κοντά στην ακτή και να τα αφήνετε να κολυμπούν για μικρά χρονικά διαστήματα.

Κείμενο: Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο