Τάλος: Ποιος είναι ο σκύλος – διασώστης της ΕΜΑΚ που είναι στην Τουρκία

από Μυρτώ Τζώρτζου
dog-Talos

Αναχώρησε για την Τουρκία το C-130 με τους Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που πάνε να συνδράμουν τις περιοχές που επλήγησαν από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Η αποστολή αποτελείται από 15 πυροσβέστες, δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, ένα γιατρό αναισθησιολόγο και ένα σκύλο διασώστη με το όνομα Τάλoς. Ο Τάλος είναι ένας Βελγικός ποιμενικός και πρόκειται για το μοναδικό σκύλο έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα με πιστοποίηση από διεθνή κριτή σε αγώνες σκύλων εργασίας ενώ, όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Λία Χριστάρα, ο Τάλος έχει συμμετάσχει σε πολλές εξίσου δύσκολες αποστολές.

Το όνομα Τάλως στην μυθολογία

Το συγκεκριμένο όνομα συναντάται και στη μυθολογία. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Τάλως ήταν ένας ατσάλινος γίγαντας που φύλαγε την Κρήτη από τους εισβολείς. Θεωρείται μάλιστα το πρώτο ρομπότ που εντοπίζεται στην αρχαιότητα. Η δημιουργία του πιθανόν να οφείλεται στο Δία ενώ σύμφωνα με παραλλαγές του μύθου ο τεχνίτης Δαίδαλος καθώς και ο Ήφαιστος, θεός της σφυρηλάτησης, είναι επίσης πιθανοί δημιουργοί του. Κάθε μέρα έκανε το γύρο του νησιού τρεις φορές και όταν εντόπιζε εχθρικά καράβια τα βούλιαζε.

Ο Τάλως προστάτευε για χρόνια την Κρήτη μέχρι που βρέθηκε στο δρόμο του ο Ιάσωνας που γυρνούσε από τη μυθική γη της Κολχίδας έχοντας καταφέρει να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας. Όταν ο χάλκινος γίγαντας προσπάθησε να βυθίσει το πλοίο του, τη θρυλική Αργώ, ο Ιάσωνας τον χτύπησε στο μόνο τρωτό του σημείο, ένα χάλκινο καρφί από το οποίο χύθηκε όλο το υγρό που τον κρατούσε στη ζωή.

Ο Τάλως της Αθήνας

Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο ο Τάλως ήταν Αθηναίος, γιος της πέρδικας και ανιψιός του πολυτεχνίτη Δαίδαλου. Μεγαλώνοντας ο Τάλως μαθήτευσε κοντά στο θείο του και έγινε τόσο έξυπνος και εφευρετικός που λέγεται ότι μπορούσε να πριονίσει ένα πολύ λεπτό ξύλο χρησιμοποιώντας το σαγόνια φιδιών. Ο Δαίδαλος φοβήθηκε ότι ο ανιψιός του θα μπορούσε να αναδειχθεί ανώτερος από αυτόν στην τέχνη. Έτσι τον έσπρωξε από τον ιερό βράχο Ακρόπολης. Για το φόνο εξορίστηκε από την πόλη και βρήκε καταφύγιο στην Κρήτη.

Πηγή: ertnews.gr

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο