Τι θέλει να σας πει η γάτα σας;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι γάτες είναι από τα πιο παράξενα και μυστήρια ζώα. Συχνά είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλουν. Αποκωδικοποιήστε τη συμπεριφορά τους και κάντε καλύτερη τη σχέση σας μαζί τους:

– Με το γουργούρισμα η γάτα μοιράζεται τη συναισθηματική της κατάσταση (ευτυχία ή δυστυχία), εκφράζει κάτι επείγον, όπως για παράδειγμα ότι θέλει να την ταΐσεις, ή εξωτερικεύει το στρες ή κάποιον τραυματισμό που πιθανόν να έχει υποστεί.

– Οι γάτες δεν νιαουρίζουν συνήθως η μία στην άλλη, αλλά μαθαίνουν ένα «ρεπερτόριο» νιαουρισμάτων για να
επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Συνήθως ο ήχος του νιαουρίσματος είναι συγκεκριμένος για κάθε σχέση: ένας ιδιοκτήτης γνωρίζει τι σημαίνει το νιαούρισμα της δικής του γάτας, αλλά δεν αναγνωρίζει υποχρεωτικά τι σημαίνει το νιαούρισμα μιας άλλης γάτας.

– Σε δαγκώνει και σε γρατζουνά, όταν πας να τη χαϊδέψεις. Αυτή είναι χαρακτηριστική συμπεριφορά της γάτας που νιώθει ενόχληση. Μην επιμείνεις στα χάδια αν σε γρατζουνάει. Επίσης, αν θες να χαϊδέψεις μια άγνωστη γάτα, προτίμησε τα «ασφαλή» μέρη στο σώμα της (λαιμός, ράχη) και όχι την κοιλιά της.

– Τα αφτιά της γάτας όταν κινούνται προς τα πίσω δείχνουν εχθρικότητα. Όταν όμως κινούνται προς τα εμπρός δείχνουν ενδιαφέρον.

– Όταν η ουρά της γάτας είναι ίσια και κάθετη, δείχνει ότι σε συμπαθεί αλλά και ότι έχεις λίγη υπεροχή ως προς αυτήν. Όταν η ουρά της είναι ίσια και κάθετη με «ηλεκτρισμένο» όμως τρίχωμα, φανερώνει ότι η γάτα είναι εκνευρισμένη. Όταν η ουρά βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια της, αυτό ερμηνεύεται ως ανασφάλεια και ως προσπάθεια διαφυγής.

Όταν τρίβεται στα έπιπλα θέλει να κάνει γνωστή την παρουσία της. Το τρίψιμο στα έπιπλα είναι συνηθισμένη συμπεριφορά της γάτας που ξαφνικά παύει να είναι το μόνο ζωάκι του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο «αφήνει» τη μυρωδιά της στα έπιπλα για να την μυρίσουν τα άλλα κατοικίδια. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, μία γάτα μπορεί να καταλάβει από την οσμή κάποιας άλλης την ηλικία, το φύλο, ακόμα και τι έφαγε πρόσφατα.

Αν η γάτα είναι ξαπλωμένη με την πλάτη της, αφήνοντας την κοιλιά της ακάλυπτη, φαίνεται ότι είναι χαλαρή και ότι σε εμπιστεύεται.

– Οι γάτες που επιδίδονται στη χαρακτηριστική κίνηση του «ζυμώματος» με τις πατούσες τους σε άλλες γάτες ή σε εσάς δείχνουν αφοσίωση και συμπάθεια. Τα νεογέννητα γατάκια «πλάθουν» την κοιλιά της μητέρας τους για να διευκολύνουν το θηλασμό.

– Αν δύο γάτες γλείφονται και περιποιούνται η μία την άλλη, αυτό είναι μια κίνηση που δείχνει καλή σχέση μεταξύ τους.

AL_scared_cat_jt_151225_12x5_1600 cat-300572_960_720 cat-1074657_960_720 happy_cat_is_happy_by_anarosaphotography-d4ddoh1 happy-cat HappyCatStretch

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο