Οι γάτες κουνάνε την ουρά τους με διάφορους τρόπους- Ξέρετε τι θέλουν να σας πουν κάθε φορά;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι ειδικοί στη συμπεριφορά των λατρευτών μας γάτων αναφέρουν ότι η ουρά παίζει σημαντικό ρόλο στο να τις κατανοήσεις. Ο τρόπος που την κουνάνε δείχνει τη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή. Και εμείς πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Ο Dr. Carlo Siracusa, βοηθός καθηγητή στην κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αναφέρει στο National Geographic ότι η ουρά σε συνδυασμό με τη στάση του σώματος είναι το κλειδί για την κατανόηση αυτών των ιδιαίτερων και μοναδικών πλασμάτων.

Όταν, για παράδειγμα, μια γάτα είναι σαν να κοιμάται αλλά κουνάει την ουρά της και τη χτυπάει κάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι μεν χαλαρή, όμως έχει και το μυαλό της κάπου εκεί γύρω, σε κάποιον ήχο, σε κάποια κίνηση.

Όταν την κουνάει σαν μαστίγιο, κάτι που αποκλείεται να μην έχουμε δει, σημαίνει ότι είναι αλέρτ και νευριασμένη. Τότε καλύτερα να μην την ακουμπήσεις καθώς είναι κάτι που δεν το επιθυμεί εκείνη τη στιγμή. Και οφείλεις να το σεβαστείς.

Σε μια ήρεμη γάτα η τελείως όρθια ουρά που γίνεται μετά σαν άγκιστροδείχνει ότι σας καλωσορίζει. Αντίθετα μιας επιθετικής γάτας η ουρά κινείται πολύ γρήγορα.

Όταν οι γάτες νιώθουν φόβο, κάνουν καμπούρα και ξεφυσούν. Αυτό είναι κάτι που μας προκαλεί γέλιο. Έτσι δεν είναι; Αν τώρα η ουρά κρέμεται προς τα κάτω, η γάτα είναι σε άμυνα.

Και ενώ οι κινήσεις της ουράς είναι λίγο μπερδεμένες ως προς το τι ακριβώς εννοεί, αν συνδυαστούν με τη στάση του σώματος και τις κινήσεις αυτού, τότε μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τι θέλει η γατούλα μας να μας πει.

Να δούμε ένα παράδειγμα: Αν μια γάτα, εκεί που κάθεται, ξαφνικά τρέχει πέρα δώθε σε ένα χώρο, αυτό σημαίνει ότι νιώθει φόβο, αναστάτωση ή περιέργεια. Και δεν πρέπει να τη στρεσάρουμε πιο πολύ.

Γενικά οι γάτες χρειάζονται ερεθίσματα. Όταν βρίσκονται έξω, είτε σε κήπο είτε σε αυλή είτε στο δρόμο, κυνηγούν ή ανεβαίνουν σε δέντρα. Και ενώ τα σπίτια μας είναι πιο ασφαλή για εκείνες, εν τούτοις δεν έχουν πολλά ερεθίσματα για αυτές. Τα διάφορα παιχνίδια που τους παίρνουμε είναι για το λόγο αυτό. Να «κυνηγήσουν».

Ο ειδικός στη συμπεριφορά των γάτων καθηγητής του πανεπιστημίου του Tufts, της Μασαχουσέτης, Nick Dodman, αναφέρει: «Οι γάτες θέλουν να κυνηγήσουν. Έπειτα να ξαπλώσουν και να κοιμηθούν για πολλές ώρες ώστε να πάρουν δυνάμεις για να συνεχίσουν το κυνήγι. Αυτό προστάζει η φύση τους. Αυτό έκαναν όταν ήταν στη φύση τους. Βέβαια όταν είναι στο σπίτι, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Για αυτό καλό είναι να τις παίζετε εσείς ή να τους έχετε παιχνίδια να εξασκούνται μόνες τους».

Τέλος υπάρχουν γάτες που έχουν «σκυλίσια» συμπεριφορά. Αυτό σίγουρα θα το έχετε είτε δει είτε ακούσει. Μπορούν, για παράδειγμα, να «κλέψουν» ρούχα ή κάλτσες του κηδεμόνα τους και να τα πάνε κάπου. Αυτό, όπως γνωρίζουμε, είναι χαρακτηριστική συμπεριφορά των σκύλων αλλά το έχουν και πολλές γάτες.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο