6 μύθοι για τους σκύλους (εντάξει, και για τις γάτες)

από Μυρτώ Τζώρτζου

Έχετε σίγουρα ακούσει ότι μετά τη στείρωση τα ζώα γίνονται μαλθακά και παχαίνουν. Βαριούνται το παιχνίδι και δεν έχουν όρεξη παρά μόνο για φαγητό. Όσοι μάλιστα έχετε κατοικίδιο, θεωρείτε ότι αυτό είναι ο κανόνας.

Ένα άλλο που ίσως έχετε ακούσει ή πιστεύετε είναι ότι τα μεγαλόσωμα ζώα δεν κάνουν για το σπίτι. Θέλουν χώρο που σημαίνει χρειάζεστε απαραιτήτως αυλή ή κήπο. Και αν κάποιος γνωστός σας ήθελε να υιοθετήσει μεγάλο ζωάκι αλλά ζει σε διαμέρισμα, θα τον αποτρέπατε και θα τον συμβουλεύατε να επιλέξει ένα μικρότερο.

Πολλά ακούμε και ακόμα πιο πολλά νομίζουμε για τα κατοικίδιά μας. Τα περισσότερα όμως, συγνώμη που θα σας το πούμε, δεν είναι άλλο παρά ράδιο αρβήλα. Όπως άλλωστε σε όλα τα πράγματα έτσι και στην περίπτωση των ζώων υπάρχουν πολλοί μύθοι. Δείτε 6 γνωστούς και μάθετε αν ισχύουν ή όχι.

  1. Όταν κουνάνε την ουρά, είναι χαρούμενα

Όχι απαραίτητα. Την ουρά μπορούν να την κουνάνε για διάφορους λόγους. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο γρήγορα την κουνούν τόσο περισσότερο βρίσκονται σε εγρήγορση.

2. Δεν μπορεί να διδάξεις νέα πράγματα σε ένα ηλικιωμένο ζώο

 Όχι μόνο αυτό δεν ισχύει αλλά είναι και πολύ κακή συμβουλή για να τη δώσεις σε κάποιον. Η εκπαίδευση ενός ζώου δεν σταματάει ποτέ. Μπορεί και πρέπει να μαθαίνει πράγματα σε όλες τις ηλικίες. Και επιβάλλεται να του διδάσκουμε νέα πράγματα γιατί έτσι κρατιέται σε εγρήγορση ψυχικά και σωματικά και δεν χάνει το ενδιαφέρον του για ζωή.

3. Δεν είναι τα διαμερίσματα για μεγάλα σκυλιά 

Αυτό το πιστεύουν πολλοί. Και αποτρέπουν και άλλους από το να υιοθετήσουν ένα μεγαλόσωμο ζωάκι. Εξαρτάται όμως από τη ράτσα του σκύλου. Greyhounds, Mastiffs, Μεγάλοι Δανοί και πολλά ημίαιμα μπορούν να ζήσουν μια χαρά σε διαμέρισμα. Τα ημίαιμα δε αδέσποτα που είναι μεγάλα δεν υιοθετούνται εύκολα για αυτόν το λόγο. Αν θέλετε να πάρετε κάποιο, μην το σκεφτείτε. Οι κίνδυνοι στο δρόμο για ένα μεγαλόσωμο ζώο είναι πολύ περισσότεροι από ένα μικρόσωμο καθώς λόγω μεγέθους ορισμένοι φοβούνται με αποτέλεσμα να κάνουν τα πάντα-δυστυχώς- για να το ξεφορτωθούν. Είναι δηλαδή καλύτερα να πεθάνει επώδυνα και μόνο του από φόλα από ό,τι να ζήσει έστω και σε ένα μικρό διαμέρισμα με αγάπη και φροντίδα;

4. Η στείρωση κάνει τα ζώα χοντρά και τεμπέλικα

Αυτό που κάνει τα ζώα τεμπέλικα και χοντρά είναι το πολύ φαγητό και η έλλειψη άσκησης. Αν αμελούμε την καθημερινή βόλτα του σκύλου μας, γιατί δεν έχουμε χρόνο, και τον βγάζουμε όταν και αν μπορούμε, δεν θα φταίει η στείρωση  που θα γίνει τεμπέλης και ράθυμος; Αν πάλι έχουμε μονίμως φαγητό στο μπολάκι του και εκτός από αυτό του δίνουμε και κάμποσες λιχουδιές, η στείρωση θα φταίει αν γίνει παχύσαρκος; Η στείρωση ενός κατοικίδιου επιβάλλεται και έχει και πολλά καλά. Μπορεί να συμβιώσει ευκολότερα με άλλα ζώα, να είναι πιο χαλαρό και ευχαριστημένο μέσα στο σπίτι και έχει λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει από κάποιοι είδη καρκίνου.

5. Οι γάτες και οι σκύλοι δεν κάνουν μαζί

Παρόλο που αυτός ο μύθος έχει προ πολλού καταρριφθεί, εντούτοις υπάρχουν αρκετοί που ακόμα τον πιστεύουν. Το κλειδί στην επιτυχία της αρμονικής και χωρίς προβλήματα συμβίωσης μια γάτας και ενός σκύλου είναι να γνωριστούν όσο γίνεται πιο νωρίς. Το ιδιανικότερο για το σκύλο είναι μέχρι την 12η εβδομάδα ζωής του, όμως όλα είναι σχετικά. Και τις περισσότερες φορές εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Θέλει κόπο, χρόνο και συχνά αρκετή επιμονή από μέρους μας αλλά αξίζει τον κόπο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο