Πάρνηθα, φωτιά: Καρέ καρέ οι διασώσεις ζώων από τους εθελοντές

από Μυρτώ Τζώρτζου

Στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας έχει εισέλθει πλέον η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή της Φυλής. Όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού, προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

Οι απώλειες δυστυχώς των ζώων είναι αμέτρητες. Ο αριθμός των καμένων δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί. Ζώα αφημένα πίσω στα σπίτια τους, αδέσποτα ζώα, ζώα της άγριας ζωής και κτηνοτροφικά ζώα βρήκαν φριχτό θάνατο από τις φλόγες.

Και οι εθελοντές είναι για άλλη μια φορά εκεί. Στην πρώτη γραμμή, να κινδυνεύουν και αυτοί για να σώσουν όσα περισσότερα γίνεται. Ο αγώνας όμως είναι άνισος.

Η εθελοντική ομάδα διάσωσης Alma Libre Alma Libre είναι από τις πρώτες ομάδες εθελοντών που πήγαν στα μέτωπα της φωτιάς.

Οι ίδιοι αναφέρουν:

«Παλεύοντας σε μία άνιση μάχη

Από τις 12 το μεσημέρι σήμερα εθελοντές μας μετέβησαν στην περιοχή της Φυλής και συγκεκριμένα προς τη μονή Κλειστών όπου είχαμε λάβει δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια με εκκένωση ζώων. Ωστόσο η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο ήταν αδύνατη πλην όμως στη συγκεκριμένη κατεύθυνση βρήκαμε και αδειάσαμε μία στάνη με διάφορα και αρκετά ζώα με τη βοήθεια εθελοντών που έσπευσαν να βοηθήσουν με τη μεταφορά τους στην ασφάλεια.

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο πεδίο όπου μεταβήκαμε σε σπίτι της περιοχής όπου οι ένοικοι είχαν αποχωρήσει αφήνοντας πίσω τους περί τα δέκα κουνέλια, τα οποία μαζέψαμε και μεταφέραμε σε χώρο φιλοξενίας.
Έπειτα για δεύτερη φορά επιστρέψαμε στο πεδίο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Παναγιάς Ντάρτιζα στην Πάρνηθα όπου το μέτωπο της φωτιάς ήταν πλέον πλήρως ανεξέλεγκτο αλλά καταφέραμε να εντοπίσουμε και μαζέψουμε δυο μωρά γατάκια κι ένα μικρό σκυλάκι καθώς και τον ίδιο τον άνθρωπο που είχε καλέσει για βοήθεια και τον οποίο τον κατεβάσαμε στους πρόποδες του βουνού στην ασφάλεια.
Έπειτα, και ενώ πλέον είχε πέσει το σκοτάδι, πραγματοποιήσαμε έλεγχο στην περιοχή του τελεφερίκ όπου όμως δεν συνέτρεχε λόγος επέμβασης καθώς τα λίγα αδέσποτα σκυλιά στο σημείο δεν είχαν πρόβλημα εγκλωβισμού αλλά ούτε κι η φωτιά είχε πλησιάσει.

Όλες οι παραπάνω επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με πολλαπλές και συγκεχυμένες πληροφορίες, δυσκολία ή και αδυναμία μετακίνησεις και σε απόσταση αναπνοής από την πύρινη λαίλαπα. Εθελοντές που συμμετείχαν Αλέκος Κουντουράκης, Βαγγέλης Σ. και Ιωάννης Τσαπρας ».

Μία μέρα μετά η ομάδα αναφέρει:

«Ανταπόκριση από το πεδίο

Στα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας επιχειρούν αυτή τη στιγμή τρία ξεχωριστά κλιμάκια εθελοντών της ομάδας μας προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά με τις ανάγκες να είναι τεράστιες.
Στα πλαίσια αυτά συνεργαστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις τόσο με άλλους εθελοντές που συναντήσαμε στα σημεία που επιχειρήσαμε όσο και με άντρες των σωμάτων ασφαλείας που ζήτησαν τη συνδρομή μας σε περιστατικά που δεν μπορούσαν οι ίδιοι να διαχειριστούν.
Σε μία περίπτωση λάβαμε έκκληση για την περισυλλογή ενός σκύλου από οικία, πλην όμως λόγω του ότι στο σημείο μάθαμε ότι βρίσκονταν άλλοι εθελοντές, τους ενημερώσαμε και κατευθύναμε ώστε η περισυλλογή να πραγματοποιηθεί πιο σύντομα.
Εντοπίσαμε έναν ακόμα σκύλο με σοβαρά αναπνευστικά που δυσκολευόταν ακόμα και να πάρει ανάσες. Επίσης κάποιους ακόμα σκύλους βοηθήσαμε να μεταφερθούν μέχρι το χώρο του Dogs’ Voice στο Γαλάτσι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.
Τέλος, κατόπιν έκκλησης ανταποκριθήκαμε σε έκκληση για παγίδευση σκύλου, ο οποίος ήταν φοβισμένος και στρεσαρισμένος και είχε δείξει επιθετική διάθεση και δεν άφηνε κανέναν να τον πλησιάσει με πιθανό κίνδυνο τραυματισμού. Στο σημείο μετέβησαν τρεις εθελοντές μας μεταξύ των οποίων ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων Dimitris Grammatikakis όπου σε συνεργασία και συντονισμό με τους υπόλοιπους εθελοντές καταφέραμε να ασφαλίσουμε τον σκύλο χωρίς κίνδυνο και χωρίς επιπλέον στρες και για τον ίδιο προκειμένου να μπει μέσα σε κλουβί μεταφοράς κι από εκεί σε ασφαλή χώρο.
Όλες οι παραπάνω επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με πολλαπλές και συγκεχυμένες πληροφορίες, δυσκολία ή και αδυναμία μετακίνησεις και σε απόσταση αναπνοής από την πύρινη λαίλαπα. Αύριο η μέρα προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη και για ακόμα μία φορά θα είμαστε σε ετοιμότητα για να επέμβουμε οπουδήποτε μας ζητηθεί βοήθεια για ζώα που κινδυνεύουν.
Εθελοντές μας που συμμετείχαν στα παραπάνω: Βαγγέλης Σ., Ιωάννης Τσαπρας, Dimitris Grammatikakis.

Στο πεδίο είναι κι άλλοι εθελοντές μας με νεότερες ανταποκρίσεις να ακολουθούν το συντομότερο, δεδομένων των συνθηκών».

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο