Βρίσκετε μονίμως τη γατούλα σας ξαπλωμένη στον υπολογιστή σας; Υπάρχει λόγος για αυτό

από Μυρτώ Τζώρτζου

Oι γάτες είναι υπέροχα αλλά και μυστήρια πλάσματα. Τις καλείς για χάδια και αυτές σου γυρνούν την πλάτη και πάνε από την άλλη πλευρά. Σε παρακαλούν για φαγητό και μόλις γεμίζεις το πιατάκι τους, σηκώνονται και φεύγουν. Για όποιον ζει με γάτα, αυτά είναι καθημερινά πράγματα.

Μια επίσης από τις αγαπημένες τους συνήθειες είναι να ξαπλώνουν πάνω στον υπολογιστή μας. Το πληκτρολόγιό μας είναι για εκείνες το καλύτερο μαξιλάρι. Έχετε άραγε σκεφτεί γιατί τόση αγάπη και τόση μανία με το συγκεκριμένο πράγμα;

Σύμφωνα με τη Marilyn Krieger, ειδική στη συμπεριφορά των γάτων και συγγραφέας του “Naughty No More! Changing Unwanted Behaviors through Positive Reinforcement”, τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο φαίνονται: «Ο υπολογιστής μας είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε πολλές ώρες τη μέρα. Είτε γράφουμε είτε απλά σερφάρουμε στο διαδίκτυο, δεν κλείνει σχεδόν ποτέ. Οι γάτες είναι εγωκεντρικές και θέλουν την προσοχή μας. Ο βασικός λοιπόν λόγος που κάνουν καταπάτηση του συγκεκριμένου χώρου είναι αυτός. Για να τους δώσουμε προσοχή», θα πει.

Η Krieger όμως δεν κατηγορεί τις γάτες για αυτό αλλά εμάς τους ίδιους καθώς μια τέτοια συμπεριφορά την ενθαρρύνουμε εμείς: «Πόσες φορές την ώρα που είμαστε στον υπολογιστή δεν φωνάζουμε τη γάτα μας για μερικά χάδια; Και εκείνη έρχεται. Ξέρει ότι σε αυτό το ζεστό και φιλικό μέρος θα πάρει τα χάδια της και θα περάσει τέλεια. Γιατί λοιπόν να μην έρθει;

Αν τώρα δεν θέλετε να γίνεται αυτό, φτιάξτε της ένα χώρο κοντά σας, ζεστό και άνετο και λίγο πιο πέρα από εκεί που γράφετε, και εκπαιδεύστε τη να κάθεται σε αυτόν. Θα της κακοφανεί στην αρχή, αλλά θα συνηθίσει. Μην όμως ξαφνικά νιώσετε μοναξιά και την καλέσετε για χάδια γιατί δεν θα φταίει μετά εκείνη.»

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο