Πόσα κιλά πρέπει να ζυγίζει η γατούλα μου;

από Μυρτώ Τζώρτζου
χοντρή γάτα

Σε ποιον δεν αρέσει η εικόνα μια φουντωτής, γεματούλας, αρκετά γεματούλας, για να είμαστε ειλικρινείς, γάτας μπροστά στο τζάκι ή πάνω στο καλοριφέρ; Σε όλους. Γιατί εκτός του ότι είναι μια αστεία εικόνα που διακοσμεί το καθιστικό μας με τον καλύτερο τρόπο, μια γεματούλα γάτα χρησιμεύει και σε άλλα πράγματα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Πρώτος και πιο σημαντικός είναι ο ρόλος της ως θερμοφόρα. Καμιά κουβέρτα, κανένα πάπλωμα και κανένας σύντροφος δεν ζεσταίνουν τόσο γλυκά όσο μια παχουλή γατούλα. Όταν δε αρχίσει και το χαρακτηριστικό γουργούρισμα, ο ύπνος είναι ο πιο γλυκός του κόσμου. Δεν θες με τίποτα να ξυπνήσεις.

Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά. Οι γάτες, και δη οι στειρωμένες, έχουν την τάση όσο περνάει η ηλικία να βάζουν κιλά. Αν εμείς τις αφήσουμε να τρώνε, αυτές θα τρώνε και τα κιλά θα αυξάνονται. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που η γάτα του έχει ξεπεράσει τα 10 κιλά. Και όλοι γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες γάτες των φίλων μας, ενδέχεται και η δική μας, είναι ασήκωτες. Πέρα από το αστείο του πράγματος υπάρχει και το σοβαρό. Και αυτό λέγεται υγεία. Και η υγεία μιας υπέρβαρης γατούλας κινδυνεύει.

fat catΣύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς μια γάτα που ζει μέσα σε σπίτι θα πρέπει να είναι 4,5 με 5 κιλά το πολύ. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το νούμερο δεν το είχατε στο μυαλό σας. Και όμως έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με τους αριθμούς το 60% περίπου των γάτων είναι υπέρβαρες. Το ανησυχητικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι η γατούλα μας ζυγίζει παραπάνω από ό,τι πρέπει αλλά δεν κάνουμε τίποτα για αυτό. Πώς να της χαλάσουμε το χατίρι για μια παραπάνω λιχουδιά; Πώς να της χαλάσουμε το χατίρι όταν μας κοιτάει με εκείνα τα δήθεν λυπημένα μάτια; Και όμως, εδώ πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Της χαλάμε το χατίρι.

Τα πράγματα είναι απλά. Μια υπέρβαρη γάτα μπορεί να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αναπνευστικά προβλήματα, παθήσεις του μυοσκελετικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, υπέρταση και κάποια είδη καρκίνου. Επίσης, οι παχύσαρκες γάτες έχουν αυξημένο κίνδυνο χειρουργικών και αναισθητικών επιπλοκών και μειωμένη αντοχή στη ζέστη. Μια υπέρβαρη γατούλα έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει λιγότερο από μια άλλη που είναι στα κανονικά κιλά.

χοντρή γάτα
Σύμφωνα με τον οργανισμό Association for Pet Obesity Prevention θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι σε ένα μικρό ζώο όπως είναι η γάτα ακόμα και τα 2 παραπάνω κιλά είναι μεγάλη επιβάρυνση. Για αυτό συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το τι και πόσο πρέπει να την ταΐζετε και τηρήστε κατά γράμμα τις συμβουλές του. Μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολο να της χαλάσετε το χατίρι αλλά με τον καιρό θα δείτε ότι δεν είναι.

Δείτε τα σωστά κιλά που πρέπει να έχει η γάτα σας

. Ημίαιμη γατούλα που ζει μέσα στο σπίτι: 3,5 -4,5 κιλά
. Περσική: 3 -5,5 κιλά
. Σιάμ : 2,3 -4,5 κιλά
. Μέιν Κουν: 4,5 -11,5 κιλά

Η δικιά σας γατούλα πόσο ζυγίζει;

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο