8 συμβουλές που θα βοηθήσουν μια γάτα και ένα σκύλο να ζήσουν καλά μαζί

από Μυρτώ Τζώρτζου
cat and dog
Μπορεί μια γάτα που είναι ανεξάρτητη και μοναχική και ένας σκύλος κοινωνικός και γεμάτος ενέργεια να μπορέσουν να ζήσουν μαζί χωρίς προβλήματα; Πολλοί θα απαντούσαν όχι σε αυτήν την ερώτηση κάνοντας λόγο για τις μεγάλες διαφορές τους. Και όμως τα πράγματα δεν είναι απόλυτα. Αν δυο ζώα ζουν σε ένα καλό περιβάλλον με θετική ενέργεια, αν υπάρχει αγάπη και ενθάρρυνση στο να κάνουν πράγματα μαζί, ναι, θα μπορούσαν, όχι μόνο να συμβιώσουν απλά αλλά και να γίνουν πολύ καλοί φίλοι. Και αν δεν γίνουν καλοί φίλοι, τουλάχιστον θα ανέχεται ο ένας τον άλλον χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Αυτό άλλωστε δεν θέλουμε;
Για να το πετύχει κάποιος αυτό θα πρέπει να δουλέψει πάνω σε αυτό και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η συμβίωσή τους να είναι αρμονική. Εμείς θα σας δώσουμε 8 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν ώστε ο σκύλος και η γάτα σας να μπορέσουν να ζήσουν χωρίς να ξεμαλλιάζονται μέρα νύχτα.
1.  Δίνουμε βάση στο χαρακτήρα, όχι στη ράτσα 
Αντίθετα με αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν για αυτή τους τη συνύπαρξη, η αλήθεια είναι ότι δεν παίζει ρόλο η ράτσα των ζώων αλλά ο χαρακτήρας τους. Και ούτε υπάρχουν ράτσες που κάνουν μεταξύ τους ή δεν κάνουν. Επικεντρωθείτε στο χαρακτήρα του κάθε ζώου και στο πόση ενέργεια έχει και αφήστε τα άλλα. Αν ένα σκυλί είναι επιθετικό και κυριαρχικό, θα είναι δύσκολο να συνυπάρξει μαζί με μια γατούλα που φοβάται και είναι δειλή. Επίσης ένα μεγάλο σε ηλικία σκυλί θα είναι λίγο δύσκολο να μοιραστεί το χώρο του με ένα δραστήριο γατάκι που όλη τη μέρα θα θέλει να τρέχει και να παίζει.
Αν δείτε ότι από την αρχή τα δυο ζώα δεν κάνουν μαζί, πρέπει να τα έχετε σε ξεχωριστούς χώρους για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να γνωρίζονται σιγά σιγά και χωρίς πίεση και στρες.
cat and dog2. Εκπαιδεύουμε το σκύλο
Για να μπορεί ο σκύλος σας να τα πηγαίνει καλά με τη γάτα ή τις γάτες σας, θα πρέπει να μάθει κάποια πράγματα, όπως είναι το να ελέγχει τις παρορμήσεις του. Να μπορεί να είναι συγκρατημένος και να μην κάνει κάθε φορά που βλέπει κάποιον είτε άνθρωπο, είτε άλλο ζώο σαν τρελός. Για αυτό πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να ασχοληθείτε μαζί του ώστε να μάθει κάποια βασικά. Και όταν τα δυο ζώα συναντηθούν, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο από την πρώτη στιγμή. Αυτό θα γίνει σιγά σιγά και με πολλή προσοχή. Επίσης στις συναντήσεις τους θα πρέπει ο σκύλος να ελέγχεται με το λουρί ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
3. Δίνουμε στη γάτα το χώρο της πριν έρθει ο σκύλος στο σπίτι
Οι γάτες θέλουν να έχουν ένα προστατευμένο μέρος στο σπίτι που θα είναι αποκλειστικά δικό τους. Εκεί θα καταφεύγουν όταν θέλουν να κοιμηθούν ή να αποσυρθούν για να ηρεμήσουν. Αυτός ο χώρος είναι ιερός για αυτές.
Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε γωνιές σε κάποια ψηλά μέρη του σπιτιού σας, τις οποίες η γάτα σας θα λατρέψει καθώς θα τρελαίνεται να σκαρφαλώνει. Από εκεί θα ατενίζει το σπίτι με την ησυχία της και θα βλέπει πού είναι και ο σκύλος.
Επίσης θα πρέπει να κρατήσετε μακριά το σκύλο από την αμμοδόχο της ώστε αυτή να νιώθει ασφαλής όταν πηγαίνει εκεί για την ανάγκη της. Αυτός είναι βασικός κανόνας.

cat and dog

4. Εξασκούμε το μυαλό και το σώμα του σκύλου μας
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι η ενέργεια ενός σκύλου θα πρέπει να διοχετεύεται σε κάτι και ότι εκείνοι πρέπει να κάνουν κάτι για αυτό. Είναι, όπως καταλαβαίνουμε, απαραίτητη η καθημερινή βόλτα και το καθημερινό παιχνίδι ώστε όταν συναντάει τη γάτα, να μη γίνονται μαλλιά κουβάρια.
Ένα άλλο επίσης που έχει ανάγκη ο κάθε σκύλος είναι πράγματα που να του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και να ασχολείται με αυτά. Αν αυτά υπάρχουν, δεν θα χρειαστεί να κυνηγάει τη γάτα μόλις τη βλέπει. Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες με το σκύλο μας, κάποια παιχνίδια μαζί του. Που είναι και παιχνίδια αλλά και εκπαίδευση. Για παράδειγμα, αντί να πάτε απλά μια βόλτα, ξεκινήστε και στη συνέχεια κάντε κάποιες στάσεις λίγων λεπτών. Επίσης αλλάζετε τη διαδρομή της βόλτας σας αλλά και το περπάτημά σας, κάνοντάς το πιο γρήγορο ή πιο αργό. Έτσι θα κρατάτε το σκύλο σας σε εγρήγορση και παράλληλα θα ασκείται.
5. Αφήνουμε να μυρίσει το ένα το άλλο
Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό θα ήταν πρώτα να μυρίσει ο ένας τη μυρωδιά του άλλου για να τη νιώθει οικεία και μετά όλα τα άλλα. Αφήστε το σκύλο να μυρίσει το χώρο της γάτας, το κρεβατάκι της, τα παιχνίδια της και το ίδιο να κάνει και η γάτα. Έτσι θα έχουν μια πρώτη μυρωδιά ο ένας του άλλου. Αυτό φυσικά θα γίνει πριν τα φέρετε σε επαφή και για αρκετές φορές.
cat and dog6. Προετοιμάζουμε καλά την πρώτη συνάντηση 
Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι και με τα ζώα, η πρώτη εντύπωση θα πρέπει να είναι καλή. Το καλό είναι ότι έχουν ένα στοιχείο κοινό, την αγάπη τους για το φαγητό, κάτι που θα βοηθήσει τη σχέση τους.
Για αυτό οργανώστε την πρώτη τους συνάντηση την ώρα που τρώνε και αφήστε τα να γνωριστούν έχοντας πάντα το σκύλο με το λουρί. Στην αρχή θα βρίσκονται κοντά αλλά δεν θα βλέπονται μεταξύ τους (προτιμήστε να είναι πίσω από κλειστές πόρτες ή από ένα παράθυρο). Έτσι θα συνδέσει το ένα το άλλο με κάτι καλό. Και θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα μόλις έρθουν σε επαφή.
Αν κάνετε αυτό με το φαγητό αρκετές φορές πριν έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο εύκολα και για εσάς αλλά και για εκείνα.
7. Συνεχίζουμε να τα ταΐζουμε ξεχωριστά
Μετά την επιτυχημένη συνάντηση, συνεχίστε να τα ταΐζετε χωριστά. Μια γάτα εύκολα θα τρέξει στο μπολ του σκύλου και θα του πάρει το φαγητό. Αν ο σκύλος είναι υπερπροστατευτικός με το φαγητό του, θα υπάρξει θέμα. Για αυτό έχετε ξεχωριστά μπολάκια και ξεχωριστά μέρη φαγητού. Επίσης θα πρέπει να μην έχετε συνεχώς φαγητό στα μπολ τους γιατί και εκεί μπορεί να γίνουν διάφορα παρατράγουδα. Φαγητό όταν πρέπει, όπου πρέπει και όσο πρέπει. Αυτό σημαίνει πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα πρέπει να το τηρείτε για να το τηρούν και εκείνα.
8. Μεγαλώνουμε μια γάτα και ένα σκύλο από μικρά (αν γίνεται)
Αν και όλα τα πράγματα είναι σχετικά, το να γνωρίσετε μεταξύ τους δυο νεαρά ζώα είναι πιο εύκολο από το να τα γνωρίσετε όταν αυτά θα είναι μεγάλα. Και αυτό γιατί όταν είναι μικρά, θα μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε μαζί και να μάθουν πράγματα από την αρχή μαζί. Θα είναι σφουγγάρια που θα απορροφούν όλες τις πληροφορίες. Επίσης όταν είναι μικρά τα σκυλιά, είναι ανασφαλή και νιώθουν αδύναμα, κάτι που θα δώσει στη γάτα το πάνω χέρι και θα τη βάλει ψηλά στην ιεραρχία. Αυτό θα τα βοηθήσει όταν μεγαλώσουν.

Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο