ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Τα έργα ξεκίνησαν και απαγορεύτηκε η είσοδος στους εθελοντές- Εγκλωβίστηκαν μέσα χωρίς φαγητό γάτες και νεογέννητα

από Μυρτώ Τζώρτζου
Τα έργα κατεδάφισης στο χώρο του Παλαιού Αεροδρομίου του Ελληνικού ξεκίνησαν. Η πολυσυζητημένη επένδυση άρχισε. Τα πράγματα όμως για τα ζωάκια που ζουν χρόνια μέσα στο χώρο και περιθάλπονται από εθελοντές είναι άσχημα καθώς οι υποσχέσεις των υπεύθυνων έμειναν μόνο υποσχέσεις.
Πριν από καιρό, και πριν φυσικά αρχίσουν τα έργα, οι άνθρωποι που τα φροντίζουν ξεκίνησαν τις εκκλήσεις για να σωθούν αυτά τα ζώα καθώς το μόνο σίγουρο θα ήταν ότι με την έναρξη θα θάβονταν κάτω από ερείπια. Και αν κάποια γλίτωναν, θα έτρεχαν να αναζητήσουν τροφή και σωτηρία στην οδό Ποσειδώνος, που είναι εκεί, και φυσικά θα τα πατούσαν τα αυτοκίνητα.
Αυτό που συνέβη και σε αυτήν την περίπτωση είναι το γνωστό ένα στη χώρα μας. Ο ένας να ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλον. Ποιος πρέπει να σώσει τα ζώα αυτά; Ο Δήμος εκεί δηλώνει ότι δεν έχει καμιά ευθύνη για τα ζώα αυτά καθώς ανήκουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ που έχει πλέον το χώρο ρίχνει από την πλευρά της το μπαλάκι στο Δήμο. Ωραία πράγματα. Και εντελώς ελληνικά. Την ώρα που χάνονται ψυχές, οι υπεύθυνοι παίζουν μεταξύ τους κρυφτό.

Έτσι μετά από πολλές διαμαρτυρίες ο Δήμος ανακοίνωσε επίσημα ότι πρόκειται να βοηθήσει σε όλο αυτό. Στην επικοινωνία που είχαμε πριν από λίγο καιρό, οι υπεύθυνοι του δήμου, αφού μας τόνισαν ότι την ευθύνη βασικά την έχει η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, μας είπαν ότι θα συνδράμουν ώστε να σωθούν τα ζώα. Θα βοηθήσουν δηλαδή την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ που έχει την ευθύνη των ζώων. Πώς; Με το να πιαστούν οι γάτες που είναι μέσα, με τη βοήθεια φυσικά των ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια τις φροντίζουν εθελοντικά, με το να οδηγηθούν στη συνέχεια για περίθαλψη, εμβόλια, στείρωση και τσιπάρισμα σε κτηνίατρο και τέλος με το να πάνε σε χώρους φιλοξενίας, είτε εθελοντών είτε σε χώρους επί πληρωμή.
Τι συνέβη από αυτά σήμερα; Κάποιες γάτες έχουν πιαστεί. Και έχουν πάει σε σπίτια εθελοντών. Όμως οι πολλές δυστυχώς παραμένουν μέσα. Χωρίς κανένα μέλλον. Γιατί πλέον φράχτηκε για τα καλά ο χώρος και απαγορεύτηκε εντελώς η είσοδος. Και αυτά που έλεγε ο δήμος πριν από λίγο καιρό;
Σύμφωνα λοιπόν με τους εθελοντές, μεταξύ αυτών και του κ. Θοδωρή Νίνα, ανθρώπου που έχει δώσει την ψυχή του όλα αυτά τα χρόνια για τα ζώα εκεί, τα ζώα που έμειναν μέσα δεν φροντίζονται πια από κανέναν, αφού οι ίδιοι οι εθελοντές δεν έχουν την άδεια να μπουν. Ούτε νερό ούτε φαγητό, ούτε περίθαλψη. Ούτε γίνεται άλλη προσπάθεια να πιαστούν. Έχουν σταματήσει τα πάντα. Ζουν πλέον σε ένα επικίνδυνο χώρο.
Οι τροφές λοιπόν, σύμφωνα πάλι με τους εθελοντές και τον κ. Νίνα, που μπαίνουν περιμετρικά της περίφραξης, δεν καλύπτουν όλα τα ζώα καθώς αυτά που είναι μέσα στον απαγορευμένο πλέον χώρο, κρυμμένα στα χαλάσματα, δεν πηγαίνουν μέχρι εκεί για να φάνε. Και είναι λογικό. Πώς θα πάει ένα μωράκι εκεί για να φάει ή να πιει νερό; Και έτσι αργοπεθαίνουν. Τα ζώα, όπως υπολογίζουν οι εθελοντές, είναι αρκετά. Σαράντα περίπου ενήλικα και 12 μωρά από 3 γέννες. Όλα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί από τους ιθύνοντες. Πεινασμένα, στα χαλάσματα που κατεδαφίζονται.

Επικοινωνήσαμε με την αντιδήμαρχο του Δήμου κυρία Ειρήνη Στελλάκη για να μάθουμε την πλευρά του δήμου. Η κ. Στελλάκη μας αρνήθηκε αυτά που λένε οι εθελοντές. Μας ανέφερε για μόνο 10 -12 περίπου εναπομείναντα ζώα, μας είπε ότι κάθε μέρα πηγαίνει η ίδια, μπαίνει μέσα στον απαγορευμένο χώρο, αφού πάρει άδεια, και σιτίζει τις γάτες που είναι κρυμμένες στα χαλάσματα. Ότι έχουν πιαστεί ήδη 35 και ότι βρίσκονται σε σπίτια εθελοντών. Και ότι από τη Δευτέρα θα ανοίξει και πάλι ο χώρος για να μπουν οι άνθρωποι του Δήμου να πιάσουν τα υπόλοιπα ζώα. Όσοι  θα μπουν θα φοράνε ειδική στολή λόγω του αμίαντου. Ο λόγος μάλιστα που απαγορεύτηκε αυτές τις μέρες η είσοδος στους εθελοντές είναι λόγω της εμφάνισης του Πρωθυπουργού, την Παρασκευή 3 Ιουλίου στο χώρο για τα επίσημα εγκαίνια.
Αναφέροντας στον κ. Νίνα τους ισχυρισμούς της κ. Στελλάκη, ο ίδιος μας είπε τα εξής: Ότι τη μέρα της τελευταίας επιχείρησης πιασίματος με γατοπαγίδες, εκείνος άφησε στα ζώα τροφές και νερά. Έκτοτε ανακοινώθηκε απαγορευτικό εισόδου στον οποιοδήποτε. Ο ίδιος από το προφίλ του στο Facebook άρχισε να κάνει καθημερινές εκκλήσεις να δοθεί ξανά άδεια να μπουν να βάλουν νερό και φαγητό καθώς τα ζώα μέσα ήταν ατάιστα και ο καιρός περνούσε. Όμως ο δήμος αδιαφορούσε. Μέχρι τη στιγμή που αναφέρθηκε ότι για όλα αυτά θα γίνουν μηνύσεις στο δήμο. Έτσι πέντε μέρες μετά πήγε ο δήμος στο χώρο για τάισμα. Τη μέρα μάλιστα που αποφάσισε να πάει ο δήμος, ο κ. Νίνας είχε μπει νωρίτερα μέσα, ρισκάροντας πολλά πράγματα και παρά την απαγόρευση, για να βοηθήσει τα πεινασμένα ζώα, άφησε φαγητό και νερό. Όσο για το πόσες γάτες έχουν πιαστεί, ο ίδιος αρνείται τους ισχυρισμούς της κ. Στελλάκη που κάνει λόγο για 35 γάτες, λέγοντας ότι από τα χαλάσματα πιάστηκαν μόνο 14 γάτες. Τέλος να πούμε ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ είχε πει ότι θα μεριμνήσει για τα ζώα εκεί μέσα ώστε να σωθούν.  Δυστυχώς τα ζώα παραμένουν εκεί μέσα.
Η ιστορία είναι κάτι παρά πάνω από αστεία. Ένας Δήμος και μια εταιρεία ανίκανοι να διαχειριστούν 40 γάτες. Το πρόβλημα με τα ζώα εκεί μέσα ήταν γνωστό καιρό τώρα. Χρόνια. Οι εθελοντές έκαναν αμέτρητες εκκλήσεις για βοήθεια. Γιατί έβλεπαν ότι το τέλος πλησιάζει.
Και δεν είναι βοήθεια, για να λέμε τα πράγματα, όπως είναι. Δουλειά του δήμου ήταν αυτή. Γιατί άφησε τα πάντα να γίνουν την τελευταία στιγμή; Γιατί δεν υπήρξε πρόβλεψη; Σύμφωνα με αυτόν βέβαια, τα ζώα αυτά δεν του ανήκουν. Ανήκουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ. Πριν την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ σε ποιον ανήκαν; Γιατί δεν φρόντισαν να έχουν καταφύγιο να τα πάνε; Ή έστω να βρουν έναν προσωρινό χώρο για να σωθούν αρχικά τα ζώα; Γιατί δεν το έκαναν αυτές τις μέρες όπως υποσχέθηκαν; Έχουν βρει χώρο; Ποιος είναι αυτός;  Και αφού δεν ανήκουν στο δήμο, όπως λένε, γιατί έγινε κάποια περισυλλογή αυτές τις μέρες από μέρους του; Του ανήκουν ή δεν του ανήκουν τελικά; Τα τσιπάκια των ζώων γράφουν ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ; Ή τίποτα; Τα ζώα δεν είναι φαντάσματα. Πρέπει να έχουν τσιπάκια είτε στο Δήμο είτε στην εταιρεία.
Τα πράγματα είναι απλά. Τα ζώα εκεί μέσα αργοπεθαίνουν. Η ευθύνη των αδέσποτων ανήκει νομικά στους δήμους. Όχι στους εθελοντές. Για αυτό και λέγονται εθελοντές. Οι εθελοντές κάνουν τη δουλειά των δήμων χωρίς να πληρώνονται. Αστείο δεν είναι; Χρόνια τώρα υπάρχει αυτό το αστείο.
Τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Δήμο, θα επιτραπεί ξανά η είσοδος. Ζητάμε η όποια προσπάθεια να γίνει σε συνεργασία με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν χρόνια. Διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει. Με διαφάνεια και με ξεκάθαρη ενημέρωση. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση. Ζητάμε άμεσα να βρεθεί χώρος να πάνε τα ζώα ώστε να σωθούν. Γιατί τα ζώα, όπως έχουμε πει, χρειάζονται ένα χώρο. Δεν μιλάμε για επανένταξη σε δρόμους και σε βουνά γιατί δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Ας το κάνουν έστω τώρα. Όσο περνάνε οι μέρες τα ζώα έχουν όλο και λιγότερες ελπίδες να σωθούν.
Είναι ωραίο να φωτογραφιζόμαστε στα χαλάσματα. Σε αυτά τα χαλάσματα όμως αργοπεθαίνουν ζώα και η ευθύνη είναι συγκεκριμένων προσώπων.
Για την ιστορία:
Ο 4039/2012 αναφέρει: Άρθρο 1: Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους.
Άρθρο 9: Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. […] Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Τα ζώα που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα αργοπεθαίνουν.

Δημοσιεύτηκε από Thodoris Ninas στις Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020

Δημοσιεύτηκε από Thodoris Ninas στις Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Στέλλα Ορφανού 3 Ιουλίου, 2020 - 12:47 μμ

Δεν έχω άλλη λόγια…. Το κράτος δεν νοιάζεται ούτε για ανθρώπους ούτε για ζώα!! Μόνο ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τη διάσωση όλων των ταλαιπωρων αδέσποτων ψυχών…

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο