Νορβηγοί τουρίστες εντόπισαν σκυλάκι δεμένο με αλυσίδα σε ένα παλιό ψυγείο στην ερημιά στα Χανιά

από Μυρτώ Τζώρτζου

Άλλο ένα περιστατικό κακομεταχείρισης ζώου αναδεικνύει ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος Χανίων, μετά από καταγγελία δυο Νορβηγών που παραθέριζαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Το ζευγάρι ενημέρωσε για μια σκυλίτσα που είχε γεννήσει σε μια ερημική περιοχή μεταξύ των χωριών Κάμποι και Θυμιά της κοινότητας των Κεραμειών. Η σκυλίτσα ήταν δεμένη στο πουθενά με μια εξαιρετικά βαριά αλυσίδα, δίπλα σε ένα παλιό ψυγείο, όπου προσπαθούσαν να βρουν σκιά τα κουτάβια της. Το ζευγάρι τάισε τα σκυλιά και τους έβαλε νερό και επέστρεψε στον Πλακιά που ήταν η βάση του, ενημερώνοντας για την κατάσταση.

Ο Φιλοζωικός από την πλευρά του ενημέρωσε, όπως έπρεπε να γίνει, την αρμόδια υπηρεσία του δήμου για την άμεση απομάκρυνση του ψυγείου και έγινε καταγγελία στην αστυνομία. Το αστυνομικό τμήμα δεν είχε εκείνη τη στιγμή διαθέσιμο περιπολικό. Έτσι το ζευγάρι το συνόδεψε εθελόντρια του συλλόγου μας μαζί με την κα Σίλκε Βρόμπελ , η οποία είχε ενημερωθεί και αυτή για το περιστατικό.
Από τη συγκεκριμένη περιοχή ο φιλοζωικός σύλλογος έχει αφαιρέσει πολλές φορές ζώα-για κάποιον λόγο πάντα μαύρου χρώματος,-ενώ έχουμε πετάξει τουλάχιστον δύο ψυγεία.  Παλιότερα είχε γίνει ξανά καταγγελία στην αστυνομία αλλά δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν το δράστη. Στην περιοχή δεν υπάρχουν σπίτια.

Τα ζωάκια πλέον φιλοξενούνται μέχρι να βρεθεί οικογένεια.  Οι κυνόδοντες της σκυλίτσας-που είναι νεαρή-είναι σπασμένοι και φαγωμένοι εντελώς από τις πέτρες που έτρωγε….

Το συγκεκριμένο ζευγάρι τουριστών έρχεται κάθε χρόνο διακοπές στην Ελλάδα. Πριν επτά χρόνια υιοθέτησε ένα σκυλάκι κατά τις διακοπές τους στη Ζάκυνθο και έκτοτε έρχεται προετοιμασμένο. Επειδή τους αρέσει η πεζοπορία, στις εκδρομές και τις εξορμήσεις τους είναι πάντα εφοδιασμένοι με φαγητό και νερό γιατί πάντα βρίσκουν σκυλάκια σε ανάλογη κατάσταση ενώ έχουν βοηθήσει κάποια ζώα να απελευθερωθούν από τα μόνιμα δεσμά τους.

Το σκυλάκι αυτό ήταν ένα από τα αμέτρητα σκυλιά της ελληνικής επαρχίας που ονομάζονται σκυλιά-Σκιάχτρα. Πρόκειται για κάποια συνήθεια ή έθιμο, όπως το χαρακτηρίζουν στα νησιά, όπου δένονται σκυλιά στο πουθενά για να προστατεύουν χωράφια ή κάποια περιουσία. Ζουν εκεί για όλη τη ζωή τους, κάτω από τον ήλιο και το κρύο. Η ζωή τους γίνεται ακόμα πιο άσχημη καθώς αυτός που τα έδεσε εκεί περνάει μια φορά-δυο φορές την εβδομάδα και τους πετάει ψωμί να φάνε. Έτσι αναγκάζονται να τρέφονται με πέτρες.

Τα σκυλιά-σκιάχτρα και τα βαρελόσκυλα (σκυλιά που ζουν σε βαρέλια για τον ίδιο λόγο) είναι ένα απίστευτο φαινόμενο στα νησιά εδώ και δεκαετίες. Η πρακτική αυτή, περιττό να πούμε ότι είναι παράνομη, έχει καταγγελθεί αμέτρητες φορές από ξένους τουρίστες και φιλοζωικά σωματεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατατάσσοντας την Ελλάδα πρώτη στις καταγγελίες για κακοποίηση ζώων στην Ευρώπη. Για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο τριτοκοσμικό φαινόμενο που μας κατατάσσει στις υποανάπτυκες χώρες θα πρέπει ο καθένας από εμάς, όταν το συναντήσει, να το καταγγέλλει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σκυλιά αυτά δένονται στο πουθενά, σε βουνά ή έρημα μέρη που δεν πηγαίνει κανείς. Αυτός είναι ο λόγος που δεν τα βλέπουμε όταν πηγαίνουν διακοπές.

cy1

cy2-e1473525537551 cyxro keramiaxanionpsigio-0 keramiaxanionpsigio-5 puppies

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο