10 ερωτήσεις που θα κάνατε για το σκύλο σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πόσες φορές δεν έχετε επιθυμήσει να είχε ο σκύλος σας φωνή; Όχι μόνο για να σας εκφράσει την αγάπη του αλλά και να σας λύσει κάποιες απορίες που σίγουρα έχετε. Μέχρι η εξέλιξη των ειδών να καταφέρει κάτι τέτοιο, το ρόλο έχουν αναλάβει οι ειδικοί. Εδώ σας έχουμε 10 ερωτήσεις-που σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε σκεφτεί- με τις απαντήσεις τους.

  1. Γιατί τα σκυλιά τρελαίνονται να μας γλείφουν;

Τα περισσότερα σκυλιά τρελαίνονται να έρθουν πάνω μας και να μας γλείψουν. Οι λόγοι είναι πολλοί. Τα κουταβάκια γλείφουν τη μητέρα τους ή τους ανθρώπους που τα μεγαλώνουν επειδή νιώθουν στοργή ή επειδή πεινούν και θέλουν να φάνε. Όταν οι σκύλοι μεγαλώνουν, το γλείψιμό τους γίνεται και ως ένδειξη υποταγής σε μια κυριαρχική φιγούρα, που είμαστε εμείς. Όταν λοιπόν μας γλείφει ο σκύλος μας, ζητάει είτε φαγητό είτε να του δώσουμε προσοχή και να σχοληθούμε μαζί του. Επίσης είναι σημάδι ότι αισθάνεται καλά, ήρεμα. Το γλείψιμο χαλαρώνει απίστευτα τα ζώα καθώς παράγονται ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας. Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος.

2. Γιατί η μύτη του σκύλου μου είναι πάντα υγρή;

Μια κοινή παρανόηση είναι το να θεωρούμε ότι η υγρή μύτη του σκύλου δείχνει καλή υγεία. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο λόγος που η μύτη των σκύλων είναι υγρή παραμένει αδιευκρίνιστος. Μια εξήγηση είναι ότι η υγρή μύτη είναι αποτέλεσμα του συνεχούς γλειψίματός του για να την κρατήσει καθαρή. Αν παρατηρήσετε, ο σκύλος μας γλείφεται πολλές φορές τη μέρα. Ένας άλλος λόγος είναι για να ενυδατωθεί και να χαλαρώσει. Οι σκύλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι που με αυτόν τον τρόπο αποβάλλουν τη θερμότητα. Η υγρασία τους βοηθάει να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Από την άλλη μια ξερή σκυλίσια μύτη είναι δείγμα αφυδάτωσης ή κάποιες φορές πυρετού.

3. Πόσο καλύτερη είναι η όσφρηση του σκύλου από τη δική μας;

Η εκπληκτική οσφρητική ικανότητα του σκύλου οφείλεται σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα που υπάρχουν στη μύτη του. Στον άνθρωπο υπάρχουν 5 εκατομμύρια. Τα κυνηγόσκυλα, για παράδειγμα, είναι γνωστά για την καλή τους μύτη που θα μπορούσε να αναγνωρίσει ίχνη ανθρώπινης μυρουδιάς ακόμα και μετά από 72 ώρες. Για αυτό και τα σκυλιά βοηθούν σε πολλά πράγματα, όπως να ανιχνεύουν ουσίες, να εντοπίζουν εκρηκτικές ύλες, να οδηγούν ανθρώπους με σωματικά προβλήματα.

4. Είναι τα Pit Bull επικίνδυνα;

Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε μια ράτσα και όλα τα σκυλιά της ράτσας αυτής χαρακτηρίζοντάς τα επιθετικά και επικίνδυνα. Παρόλο που υπάρχουν πολλές απαγορεύσεις σχετικά με αυτά, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, όπως Αμερική και Βρετανία, οι ειδικοί λένε ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα άλλα σκυλιά. Τα Pit Bull χαρακτηρίστηκαν ως επιθετικά λόγω της άγριας και παράνομης εκπαίδευσής τους με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε κυνομαχίες. Ένα Pit Bull που ανατραφεί και εκπαιδευτεί σωστά και κοινωνικοποιηθεί, μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό ζώο, ευγενικό, αξιόπιστο και πολύ φιλικό. Μερικά μάλιστα από τα πιο διάσημα σκυλιά της Αμερικής ήταν Pit Bull.  Όπως ο Στάμπυ που κέρδισε μετάλλια και τιμητική διάκριση από το Λευκό Οίκο επειδή βοήθησε τους Αμερικανούς στρατιώτες στο β’ παγκόσμιο πόλεμο.

5. Ζηλεύουν τα σκυλιά;

Όποιος έχει σκύλο θα πει ναι. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί μπορεί να θεωρούμε ότι οι γάτες είναι ζηλιάρες-εξ ου και οι λέξεις ζηλιαρόγατα ή ζηλιαρόγατος-όμως και τα σκυλιά δεν πάνε πίσω. Μια πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι πολλά σκυλιά όταν βλέπουν να ασχολούμαστε ή να χαϊδεύουμε κάποιο άλλο ζώο, νιώθουν ζήλια. Ζήλια νιώθουν ακόμα και αν αυτό με το οποίο ασχολούμαστε δεν έχει ζωή. Σε πείραμα που έχει γίνει οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κουκλάκια και άλλα αντικείμενα, ακόμα και βιβλία. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν μπήκαν σε ένα χώρο με σκυλιά αλλά δεν τους έδιναν σημασία. Έπαιζαν με τα κουκλάκια ή διάβαζαν βιβλία. Οι ερευνητές παρατήρησαν και κατέγραψαν τις αντιδράσεις των σκύλων. Κάποια σκυλιά πλησίασαν τους ανθρώπους και άρχισαν να τους ακουμπούν και να τους σπρώχνουν ή τους δαγκώνουν απαλά για να τραβήξουν την προσοχή τους. Αλλά και σε αυτό η ζήλια τους είχε διαφορές. Πιο πολύ ένιωθαν ζήλια για τα κουκλάκια και λιγότερο, ας πούμε, για τα βιβλία.
Πολλοί είναι εκείνοι οι ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν δει το κατοικίδιό τους να τους κοιτάζει με πληγωμένο ύφος, γεμάτο ενοχές. Ξέρετε, αυτό που σκύβουν λίγο το κεφάλι, κατεβάζουν τα αφτιά και κοιτάζουν με μάτια υγρά. Νιώθουν, όμως, πραγματικά ντροπή;

6. Νιώθουν οι σκύλοι μας ενοχές;

Μάλλον όχι. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στη “The Telegraph” και βασίστηκε σε πρόσφατη έρευνα ένας σκύλος μοιάζει να έχει ενοχές απλά επειδή ανταποκρίνεται στον θυμό και τη γλώσσα του σώματος του αφεντικού του. Η Δρ. Ljerka Ostojic, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και βασική συγγραφέας της έρευνας ,αναφέρει ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν κανέναν στοιχείο που να υποστηρίζει ότι τα σκυλιά έχουν αυτό το ένοχο βλέμμα όταν δεν τους μαλώνουν. Επίσης, έρευνα που είχε γίνει το 2009 διαπίστωσε ότι τα σκυλιά έχουν την τάση να έχουν αυτό το ένοχο βλέμμα, όταν τα μαλώνουν τα αφεντικά τους, και χωρίς να έχουν κάνει κάτι κακό.

7. Δείχνει το κούνημα της ουράς του σκύλου χαρά;

Το κούνημα της ουράς δείχνει πολλά πράγματα για το πώς νιώθει ένας σκύλος τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι με άλλα λόγια κοινωνικό σινιάλο. Αν η ουρά του είναι ίσια, τότε το ζώο νιώθει ότι απειλείται. Όταν την κουνάει χαμηλά και ανάμεσα στα πόδια του, είναι φοβισμένο. Όταν κουνιέται με αργό ρυθμό, τότε δείχνει εγρήγορση και αυτοπεποίθηση. Όταν η ουρά του κινείται αργά, τότε ο σκύλος είναι ευχαριστημένος και ήρεμος. Τέλος όταν αυτή είναι άκαμπτη και κουνιέται ψηλά, αυτό υποδηλώνει ένταση και ίσως επιθετικότητα.

8. Μπορεί ο σκύλος μου να είναι αριστερό-ποδας (από το αριστερόχειρας);

Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να έχουν πόδι που προτιμούν, αν μπορούσαμε να το θέσουμε έτσι, περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Queens φαίνεται ότι τα κατοικίδια κάνουν χαρακτηριστικές συνήθειες με συγκεκριμένο πόδι, το αριστερό ή το δεξί. Πώς μπορείτε να καταλάβετε ποιο είναι το “καλό τους πόδι ή με ποιο πόδι κάνουν τι; Παρατηρήστε τους. Ποιο πόδι μας δίνουν συνήθως; Με ποιο πόδι σπρώχνουν τα παιχνίδια τους ή άλλα αντικείμενα; Με ποιο σκάβουν περισσότερο ή γρατσουνούν;

9. Γιατί οι σκύλοι κάνουν έναν κύκλο και μετά κάθονται;  

Σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα το έχετε παρατηρήσει. Αυτή τη συμπεριφορά την έχουν κληρονομήσει οι σκύλοι από τους προγόνους τους, τους λύκους, που δεν είχαν τα αναπαυτικά κρεβατάκια που έχουν τα ζωάκια μας σήμερα. Περπατώντας σε κύκλους φτιάχνουν το έδαφος, χώμα, γρασίδι, σαν κρεβάτι ώστε να ξαπλώσουν όσο μπορούν καλύτερα. Η κίνηση αυτή επίσης διώχνει τα έντομα και τα φίδια που μπορεί να κρύβονται στη βλάστηση.

10. Γιατί τα σκυλιά (και οι γάτες) μυρίζονται πίσω στον πισινό;

Σίγουρα θα το έχετε δει και αναρωτηθεί. Ο σκύλος μυρίζει έναν άλλο σκύλο σε αυτό το σημείο σαν έναν τρόπο να ρωτήσει “Ποιος είσαι;”, “Πού ήσουν;” Έτσι μπορεί και “συγκεντρώνει πληροφορίες”. Σε κάθε τους συνάντηση οι σκύλοι κάνουν ακριβώς αυτό. Σηκώνουν τις ουρές και μυρίζονται πίσω. Έτσι απελευθερώνουν μέσω αδένων την προσωπική τους μυρουδιά σαν ένα μέσο επικοινωνίας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο