6 σημάδια που δείχνουν ότι δεν αγαπάς τη γάτα σου αρκετά

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μπορεί οι γάτες να είναι ανεξάρτητες και μοναχικές, όμως θέλουν να νιώθουν μέρος μιας οικογένειας, κάτι που συχνά διεκδικούν. Αυτό το βλέπουμε και στις μάχες που δίνουν με άλλα ζώα του σπιτιού. Μάχες για το ποιος έχει το πάνω χέρι, ποιος είναι ο αρχηγός. Όταν όμως δεν υπάρχουν άλλα ζώα στο σπίτι η γάτα νιώθει απόλυτος βασιλιάς. Όμως ακόμα και οι βασιλιάδες έχουν ανάγκη και από παρέα αλλά και από αγάπη.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Τα πρώτα χρόνια μετά από την υιοθεσία ενός ζώου η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι τελείως διαφορετική από ό,τι μετά. Φωνές, παιχνίδια, φασαρία, ζημιές…δεν χορταίνουμε το νέο μας συγκάτοικο. Αν είναι δε το ζωάκι μας και μικρό στην ηλικία το σπίτι μας μοιάζει με ένα λούνα παρκ. Με τα χρόνια όμως βαραίνουμε, κουραζόμαστε, βαριόμαστε και γενικά παύουμε να έχουμε τον ενθουσιασμό που είχαμε πριν. Μεγαλώνουμε εμείς, μεγαλώνει και η γατούλα μας. Μπαίνει η ζωή μας, θα λέγαμε, στον αυτόματο πιλότο. Και γινόμαστε σαν τα περισσότερα ζευγάρια που βρίσκονται στο φαγητό-και αν-και στον ύπνο.

Ένα από τα λάθη που κάνουμε όταν υιοθετούμε κάποιο κατοικίδιο είναι ότι θεωρούμε πως αυτό με το πέρασμα του χρόνου δεν χρειάζεται πολλά πράγματα. Φαγητό, ύπνο… άντε και ένα χάδι. Δυστυχώς κάνουμε λάθος. Γιατί μπορεί μια ηλικιωμένη γατούλα να μην έχει τις αντοχές που είχε μικρή για παιχνίδι, όμως σε καμιά περίπτωση δεν περνάει μόνη της καλύτερα. Έχει ανάγκη την επαφή μαζί μας. Και αυτό, όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν αλλάζει.

Αν νομίζετε ότι τα παραπάνω δεν σας αφορούν γιατί πιστεύετε ότι αγαπάτε τη γατούλα σας πολύ και τη φροντίζετε όσο πρέπει, το κείμενο που ακολουθεί είναι ό,τι καλύτερο για να μετρήσετε και να επιβεβαιώσετε τη γατο-αγάπη σας. Εμείς σας παραθέτουμε 6 σημάδια που, αν υπάρχουν, δείχνουν ότι μάλλον δεν αγαπάμε το ζωάκι μας αρκετά. Αν στην περίπτωσή σας δεν ισχύει κανένα, τότε η γατούλα σας είναι πολύ τυχερή που σας έχει. Και εσείς αυτή φυσικά.

  1.  Αγοράζετε την ίδια τροφή για χρόνια

Αν κάποιος λόγος υγείας δεν σας περιορίζει σχετικά με το φαγητό που πρέπει να τρώει η γάτα σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να την ταϊζετε τα ίδια και τα ίδια. Ίδια μάρκα, ίδια γεύση. Εσείς θα μπορούσατε να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα; Όχι φυσικά. Γιατί ακόμα και ένα υγιέστατο ζώο θα πρέπει ανάλογα με την ηλικία του ή τις ιδιαιτερότητές του να αλλάζει συχνά πυκνά τροφή.

2. Τα παιχνίδια της γάτας σας έχουν την ηλικία που έχει και η ίδια

Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που της δώσατε ένα παιχνίδι; Μάλλον όχι. Εντάξει, μπορεί να αγαπάει εκείνο το πάνινο ξεπουπουλιασμένο κουκλάκι που έχει από μωρό, σίγουρα όμως θα ενθουσιαζόταν και με κάτι νέο. Οι περισσότερες γατούλες που ζουν μέσα σε σπίτι πλήττουν δυστυχώς θανάσιμα. Κάποιες συχνά πέφτουν σε κατάθλιψη.

Κεντρίστε το ενδιαφέρον της γάτας σας με το να της πάρετε το παλιό της παιχνίδι και να της δώσετε κάτι καινούργιο. Θα περάσει λίγος καιρός και όταν βαρεθεί και αυτό, της δίνετε και πάλι το παλιό, που θα το αντιμετωπίσει με ενδιαφέρον ως καινούργιο. Μην ξεχνάτε ότι όσο μεγάλο και αν είναι το ζωάκι σας, χρειάζεται να αφιερώνετε μερικά λεπτά τη μέρα και να ασχολείστε μαζί του.

3.  Αμελείτε τη φροντίδα του στόματός της

Οι νόσοι των δοντιών είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα στις γάτες μικρής και μεγάλης ηλικίας. Θεωρείται ότι το 85% των γατιών ηλικίας τριών ετών και άνω έχουν κάποιο είδος οδοντικής νόσου. Το βούρτσισμα των δοντιών είναι, ίσως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η πλάκα. Όπως και στους ανθρώπους, το βούρτσισμα δεν θα εμποδίσει μόνο το σχηματισμό πλάκας και πέτρας, αλλά επίσης θα διατηρήσει την υγεία των ούλων και θα μειώσει την κακή αναπνοή.

Όταν σχεδιάζετε να βουρτσίσετε τα δόντια μιας γάτας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για τη στοματική υγιεινή της αγοράστε μία οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα σχεδιασμένες ειδικά για γάτες. Ποτέ να μη μοιράζονται την ίδια οδοντόβουρτσα δύο γάτες, γιατί το σάλιο είναι φορέας λοιμώξεων.

4. Η γατούλα σας ψάχνει τη ζέστη του υπολογιστή σας…

Αν βλέπετε τη γάτα σας να πηγαίνει συνεχώς για να κάτσει στον υπολογιστή σας, πρέπει να αναρωτηθείτε το απλό: Πότε την αγκαλιάσατε τελευταία φορά; Πότε τη χαϊδέψατε και ασχοληθήκατε μαζί της τελευταία φορά; Οι γάτες που έχουν ανάγκη την ανθρώπινη επαφή και δεν την βρίσκουν, θα την αναζητήσουν σε διάφορα πράγματα, όπως στο ζεστό πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή, σε ένα βιβλίο που έχει πάνω τη μυρωδιά σας, πάνω στο καλοριφέρ…

5. Ο κτηνίατρός σας έχει καινούργιο γραφείο αλλά εσείς δεν το ξέρετε  

Ο κτηνίατρος που πηγαίνετε εδώ και ένα χρόνο μετακόμισε σε άλλο χώρο, σε άλλη διεύθυνση, αλλά εσείς το μάθατε τυχαία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αμελείτε τις απαραίτητες επισκέψεις σε αυτόν. Δεν είναι μόνο για εμβόλια ο κτηνίατρος αλλά και για διάφορα άλλα, όπως το ετήσιο τσεκ απ. Ειδικά σε ζώα κάποια ηλικίας, αυτό επιβάλλεται. Επίσης αν κάτι έχει αλλάξει στην καθημερινότητα ή τις συνήθειες του ζώου σας, καλό θα ήταν να το γνωρίζει και ο κτηνίατρος ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για τη διατροφή και την υγεία του.

6. Πότε καθαρίσατε τα μπολάκια φαγητού και νερού τελευταία φορά;

Άλλη μια ερώτηση που θα πρέπει να την κάνουμε συχνά στον εαυτό μας. Το ότι η γατούλα μας γλείφει εντελώς τα πιατάκια της δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα πλένουμε και ποτέ. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που μερικοί δεν το κάνουν. Και όμως είναι δείγμα αγάπης στο ζωάκι μας. Για σκεφτείτε το.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο