Δήμος Θεσσαλονίκης: Κτηνιατρείο και ασθενοφόρο για αδέσποτα ως το 2021

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δημοτικό κτηνιατρείο και ασθενοφόρο για τα αδέσποτα ζώα πρόκειται να αποκτήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέχρι το 2021, βάσει του προγραμματικού του σχεδιασμού για την επόμενη τριετία.

Στόχος του δήμου, όπως εξήγησε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα αδέσποτων ζώων, Μαρία Αρβανιτίδου, κατά τη σημερινή παρουσίαση των δράσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν για το ζήτημα αυτό, είναι αφενός να αντιμετωπιστεί ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός των αδέσποτων και αφετέρου να γίνει μία καταγραφή όλων των τετράποδων, σκύλων και γατιών, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή ελεύθερα.

Μέσω του κτηνιατρείου και των οχημάτων που θα προστεθούν στον στόλο της υπηρεσίας ο δήμος σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζικές στειρώσεις ενώ παράλληλα θα υλοποιούνται και οι απαραίτητες εξετάσεις και ενέργειες για την υγεία και την ευζωία των τετράποδων φίλων του ανθρώπου. Συνολικά, θα εξασφαλιστούν δύο οχήματα, ένα ασθενοφόρο για την περίθαλψη και ένα όχημα για την περισυλλογή των ζώων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σωκράτη Δημητριάδη, το κτηνιατρείο αναμένεται να στεγαστεί στα δυτικά της πόλης, με το πρώην κτήριο της δημοτικής αστυνομίας να προτείνεται ως λύση στις αρχικές συζητήσεις. Όπως μάλιστα τόνισε ο ίδιος, στόχος είναι να τρέξει άμεσα αυτό το project και αν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί και μέσα στο τρέχον έτος.

Διαδημοτικό καταφύγιο και πλατφόρμα για υιοθεσίες

Παράλληλα, ο δήμος βρίσκεται σε συζητήσεις για διαδημοτική συνεργασία προκειμένου να ανεγερθεί καταφύγιο για τα αδέσποτα. Ο κ. Δημητριάδης έκανε λόγο για περίπλοκο εγχείρημα, λόγω και του ελλιπούς και προβληματικού νόμου που είναι σε ισχύ, και σημείωσε πως θα επιδιώξει να γίνουν οι απαραίτητες επαφές ώστε να τεθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα «λύνει» τα χέρια των δήμων.

Στις άμεσες ενέργειες πάντως που θα υλοποιηθούν, σύμφωνα με την κ. Αρβανιτίδου, βρίσκεται η καταγραφή του αδέσποτου πληθυσμού, ούτως ώστε να σχεδιαστεί ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του δήμου, μέσω της οποίας όσοι ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο, να μπορούν να βρουν φωτογραφίες και πληροφορίες για τα αδέσποτα. Για τις υιοθεσίες των ζώων αναμένεται να υπάρξει συνεργασία και με μη αστικές κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Ακόμη ο δήμος σκοπεύει να μπει και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών, πραγματοποιώντας ζωοφιλικές δράσεις παρουσία σκύλου.

Ερωτηθείσα, τέλος, για τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων αλλά και τις φόλες, η ρίψη των οποίων έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, η κ. Αρβανιτίδου σημείωσε: «Έχω κάνει επανειλημμένα έκκληση στους πολίτες σε περίπτωση που πέσει κάτι στην αντίληψή τους να κάνουν καταγγελία στην αστυνομία και εγώ θα είμαι δίπλα σε οποιονδήποτε με χρειαστεί για να πράξει αυτό που πρέπει». Η ίδια ζήτησε μάλιστα από την αστυνομία να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση «για να τιμωρούνται επιτέλους κάποιοι που νομίζουν ότι μπορούν να ξεσπούν την προβληματική τους προσωπικότητα επάνω στα ζώα».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο προϋπολογισμός του δήμου για την επόμενη τριετία για το θέμα των αδέσποτων θα αυξηθεί κατά 600.000 ευρώ.

Πηγή:     https://www.voria.gr/article/ktiniatrio-ke-asthenofora-gia-adespota-ston-d-thesnikis-eos-to-2021

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο