petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΠώς βλέπουν τα σκυλιά τον κόσμο;

DOG TIME

Πώς βλέπουν τα σκυλιά τον κόσμο;

Διακρίνουν σχέδια, χρώματα, σχήματα;

Η πιο πιστή παρέα. Τα πιο γλυκά πλάσματα. Η ευχάριστη πλευρά της ζωής μας. Το χαλαρωτικό μας φάρμακο. Τα μαλώνουμε; Το ξεχνάνε. Τα τιμωρούμε; Επίσης.

Ατελείωτες ώρες θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα αγαπημένα μας σκυλάκια που τα μάτια τους όταν μας κοιτάνε μοιάζουν με τα πιο όμορφα μάτια του κόσμου. Μαζί τους μαθαίνουμε πράγματα, χαιρόμαστε τη ζωή και απολαμβάνουμε τον κόσμο. Αλήθεια έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς βλέπουν αυτόν τον κόσμο; Τι πραγματικά μπορούν να δουν; Σχέδια; χρώματα; σχήματα;

Είναι λάθος να προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς βλέπουν τα σκυλιά τον κόσμο συγκρίνοντας την όρασή τους με τη δική μας. Γιατί το θέμα δεν είναι ποιος βλέπει καλύτερα ή χειρότερα. Απλά βλέπουμε διαφορετικά.

Ο σκύλος αναγνωρίζει ευκολότερα τα σχήματα και την κίνηση στο μισοσκόταδο. Το πρώτο συμβαίνει γιατί το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο μάτι του σκύλου απαρτίζεται από ραβδοειδή κύτταρα που «βλέπουν» σε τόνους του γκρι, ενώ στο δικό μας μάτι τα κύτταρα είναι κωνικά και αντιλαμβάνονται όλα τα χρώματα. Τα ραβδία του αμφιβληστροειδούς, όμως, έχουν το πλεονέκτημα ότι χρειάζονται πολύ λιγότερο φως για να διεγερθούν. Το δεύτερο οφείλεται στο ότι η περιφερειακή όραση του σκύλου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη. Κάτι ανάλογο ισχύει και σ’ εμάς, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.

Η συγγραφέας του βιβλίου “Being A Dog” Alexandra Horowit λέει ότι αυτό που βλέπουν οι σκύλοι είναι αυτό περίπου που βλέπουμε εμείς το σούρουπο. Στο φως της μέρας τα σκυλιά βλέπουν λίγο θολά.

Τα ανθρώπινα μάτια διαθέτουν τρία είδη φωτοϋποδοχέων (συγκεκριμένα κωνίων) που ανιχνεύουν τα χρώματα και μπορούν να εντοπίσουν το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι διαθέτουν δύο είδη φωτοϋποδοχέων και έτσι μπορούν να διακρίνουν το μπλε και το κίτρινο, όχι όμως και το κόκκινο και το πράσινο. Πρόκειται για το ίδιο φάσμα που βλέπουν οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία. Για αυτό το λόγο τα εμπόδια στους διαγωνισμούς σκύλων έχουν χρώμα μπλε και κίτρινο. Οπότε την επόμενη φορά που θα του πάρετε ένα παιχνίδι, να επιλέξετε ένα σε μπλε ή κίτρινο χρώμα.

Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι τα σκυλιά έχουν αρκετά μειωμένη οπτική οξύτητα, κάτι σαν μυωπία, για να μιλήσουμε με ανθρώπινους όρους. Αν εσείς βλέπετε καθαρά τις λεπτομέρειες σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 30 μ. μακριά, ο σκύλος σας θα χρειαστεί να μειώσει την απόσταση στο ένα τρίτο για να τις διακρίνει. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν σκύλο και να καταλάβουν ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους δεν είναι αναγνωρίσιμα από τον τετράποδο σύντροφό τους στις αποστάσεις που οι ίδιοι νομίζουν.

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Λάρισα: Υιοθετήθηκε από την κυρία που τη βρήκε η γέρικη σκυλίτσα που είχαν πετάξει στο δρόμο
Δέκα υγιεινές ανθρώπινες τροφές που θα πρέπει να δίνετε στη γάτα σας
7 μοναδικές ράτσες γάτας που δεν μοιάζουν με τις άλλες
Κατηγορούν τον Quentin Tarantino γιατί στο νέο του έργο παίζει pitbull με κομμένα αυτιά
Σκύλοι και παραλία: Τι λέει η νομοθεσία. Τι πρέπει να προσέξετε.
Γνωρίστε τον 27χρονο που ντύνεται Μπάτμαν και σώζει ζώα στα καταφύγια από ευθανασία
Έκανε το σκύλο του κουμπάρο στο γάμο του επειδή ήταν η αιτία που γνώρισε τη γυναίκα του
Τι συνέβη τελικά στα φημισμένα γουρουνάκια που κολυμπούν στις Μπαχάμες και βρέθηκαν πρόσφατα νεκρά;
Τι πρέπει να κάνετε για να μην αρρωστήσει ο σκύλος σας στο ταξίδι
Πώς υπολογίζουμε την ηλικία της γάτας
9 σημάδια που δείχνουν ότι η γατούλα μας είναι άρρωστη
Απίστευτο: Βρήκαν πάνω από 300 γάτες σε ένα δυάρι στον Καναδά